Provincie Overijssel

Samenwerking geestelijke gezondheidszorg van groot belang

De gemeente Zwolle en de provincie Overijssel hebben gezamenlijk een visie opgesteld voor de manier waarop de GGZ-instellingen (Riagg Zwolle en Zwolse Poort) in de regio Zwolle horen samen te werken. Daarnaast zijn de beide colleges van mening dat de samenwerking met de psychiatrische afdelingen van de Isala-klinieken onvoldoende is en dat ook dit aandacht verdient.

De beide overheden hechten sterk aan een betere samenwerking tussen die instellingen. Het is volgens de provincie en gemeente ongewenst dat er drie afzonderlijke en concurrerende deuren naar de GGZ openstaan. "Daarmee is de duidelijkheid voor de meest kwetsbare groep cliënten niet gediend (zeker 1000 schizofrene cliënten in de regio) " zo staat te lezen in de brief aan de gemeenteraad en Provinciale Staten. Provincie en gemeente wijzen voorts op het belang van samenwerking binnen de GGZ voor een goede aansluiting met de maatschappelijke opvang van dak- en thuislozen en zwerfjongeren en voor de veiligheid in de samenleving.

De gezamenlijke visie is tot stand gekomen naar aanleiding van de wettelijke aanwijzing, die de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uiteindelijk na een jarenlang conflict aan RIAGG Zwolle en aan Zwolse Poort heeft gegeven om de kwaliteit van de ketenzorg van de GGZ in de regio Zwolle te herstellen en te waarborgen. De instellingen zijn wettelijk verplicht de aanwijzingen uit te voeren.

Provincie en gemeente willen met hun visie bijdragen aan een duurzame organisatie van de samenwerking tussen RIAGG Zwolle, Zwolse Poort en de psychiatrische afdelingen van de Isalaklinieken (PAAZen). Daartoe zien zij juist nu zeker kansen.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel