DIERENBESCHERMING

Dierenbescherming onthutst over uitstel coupeerverbod schapen

Den Haag, 21 januari 2004 - De Dierenbescherming reageert onthutst op de beslissing van minister Veerman om het couperen van schapenstaarten tot september 2006 alsnog toe te staan. In 1996 is in het zogenaamde 'Ingrepenbesluit' bepaald dat per september 2001 een verbod geldt. Schapenhouders waren al lang op de hoogte van het naderende verbod, maar hebben er niets aan gedaan om hun management aan te passen om het achterwege laten van het couperen in de praktijk mogelijk te maken. De Tweede Kamer heeft zich gevoelig getoond voor een sector die de hakken in het zand zet en de wet overtreedt en verzocht de minister in een motie terug te komen op de maatregel. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde heeft verklaard dat er geen enkele veterinaire noodzaak is om schapenstaarten te couperen. De beslissing van Veerman betekent dat nog dit lammerseizoen op grote schaal staarten van schapen zullen worden geamputeerd.

Algemeen directeur Wijnand van de Giessen van de Dierenbescherming noemt het onbegrijpelijk dat de minister nu is gezwicht voor de druk van de Tweede Kamer en de schapensector. 'Vooral omdat het betoog van de koepel van dierenartsen overduidelijk is', aldus Van de Giessen. Veerman verzocht de KNMvD haar visie te geven op de motie van de Kamer. In zijn brief aan de Kamer schrijft Veerman dat de KNMvD in verschillende delen van het land de ervaringen met het coupeerverbod heeft geïnventariseerd. Daaruit is gebleken, zo schrijft de minister, dat de dierenartspraktijken vrijwel geen klachten ontvangen over welzijnsproblemen die optreden in relatie tot het niet-couperen.

Schapenhouders klagen vooral over de ziekte Myasis (parasiterende maden), die couperen noodzakelijk zou maken. De veronderstelling is dat deze ziekte minder voorkomt naarmate de schapenstaart korter is. Volgens de KNMvD is dit niet het geval en kunnen Myasis en eventuele andere welzijnsproblemen zeer goed worden voorkomen door onder meer het kort houden van de wol, de juiste voeding, preventieve middelen en vliegenbestrijding. Ook de Dierenbescherming bepleit al jaren het afschaffen van ingrepen bij dieren wanneer daar geen veterinaire noodzaak toe is. Zeker als door aangepast management mogelijke welzijnsproblemen kunnen worden voorkomen.

(einde bericht)