Praktijk Onderzoek Bloembollen en Bolbloemen


PPO geeft bundel aan kennis over Hydrangea uit

Onlangs heeft Praktijkonderzoek Plant & Omgeving een drietal rapporten uitgegeven die een uitgebreide hoeveelheid kennis over Hydrangea (Hortensia) vrijgeeft.

Allereerst is er een imposante handleiding (PPO nr. 585; EUR 50,-) voor de "Teelt van Hydrangea" als potplant en snijbloem verschenen. In dit naslagwerk is een indrukwekkende hoeveelheid kennis gebundeld die gaat van de botanische kenmerken van Hydrangea tot aan nachtvorstwering. Tientallen kleurenfoto's verduidelijken de informatie over sortiment en bloeistadia en maken ziekten, plagen en afwijkingen sneller herkenbaar voor de teler. Naast de bedrijfseconomische aspecten, wordt in dit rapport ook ingegaan op milieueisen en afzet. Bovendien komen bloeminductie, blauwkleuring, vermeerdering en de teelt van halfwas planten overwintering/bewaring en de trek bij Hortensia aan de orde. Belangrijk voor telers van snijhortensia is, dat niet alleen algemene informatie gegeven wordt, maar dat er een apart hoofdstuk aan snijhortensia is gewijd. 585 - Teelt van Hydrangea

582 - Snoeimethode Hydrangea Het volgende nieuwe rapport "Ontwikkelen snoeimethode Hydrangea macrophylla, buiten in schaduwhal" (PPO nr. 582; EUR 15,-) doet verslag van onderzoek waarin een snoeimethode voor de buitenteelt is ontwikkeld, waarbij elk jaar 10 tot 15 takken per plant geoogst kunnen worden van min. 40 - 45 cm. In het onderzoek werd Hydrangea macrophylla in een schaduwhal geteeld voor het oogsten van droge bloemen in augustus-september. In 1999 werd geplant en van 2000 tot en met 2002 werd geoogst. Een aantal cultivars gaf mooie bloemen en takken die vaak nog langer waren dan 40 cm, maar een aantal cultivars bleek niet geschikt te zijn vanwege te korte of te slappe takken, veel vegetatieve scheuten of veel bloemverdroging.

Het derde rapport gaat over een veelvuldig voorkomende aandoening waarbij veel knoppen (en dus opbrengst) verloren kunnen gaan: "Knoprot Hydrangea (Hortensia)" (PPO nr. 573; EUR 30,-). Knoprot is een verzamelnaam van een aantal oorzaken die het vroegtijdig afsterven van knoppen tot gevolg heeft. Tijdens de teelt treedt bij 10 tot 40% van de bloemknoppen knoprot op. In dit rapport wordt verslag gedaan van onderzoek waarbij nagegaan is of knoprot bij Hydrangea voorkomen kan worden door het optimaliseren van de teelt- en bewaarcondities.

Deze publicaties zijn verkrijgbaar bij de balie van PPO Glastuinbouw aan de Kruisbroekweg in Naaldwijk, of door overmaking van het totaalbedrag op bankrekeningnr. 36.70.17.369 van de Rabobank Wageningen t.n.v. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving - Publicatieverkoop Lelystad. Vermeld op uw betaalopdracht de PPO-nrs, het gewenste aantal exemplaren en uw volledige adres.

573 - Knoprot Hydrangea

Ga naar Publicaties van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving

Voor meer informatie over het onderzoek: Filip van Noort, tel. 0297-352222
Voor meer informatie over de verkoop: Publicatieverkoop Lelystad, tel. 0320 - 291111


januari 2004