Praktijk Onderzoek Bloembollen en Bolbloemen


Startgiften stikstof voorjaarsbloeiers bloembollen

Eind maart verschijnt de nieuwe adviesbasis voor bemesting van bloembolgewassen. Voor een aantal voorjaarsbloeiers zullen de stikstofadviezen daarin gewijzigd zijn ten opzichte van de vorige adviesbasis uit 1998. De adviesbasis verschijnt helaas later dan het moment waarop in een aantal voorjaarsbloeiende gewassen de eerste stikstofbemesting moet worden uitgevoerd. Voor tulp en narcis is de oude adviesbasis nog steeds van toepassing. Voor hyacint is de startgift anders dan in de vorige adviesbasis en het NBS-advies voor krokus en Fritillaria is nieuw. Deze adviezen worden daarom hier alvast beschreven.

Hyacint
De startgift bij hyacinten is 85 kg N/ha en wordt in twee keer gegeven. Bij bollen die voor preparatie bestemd zijn, wordt 45 kg/ha uiterlijk de eerste helft van februari gestrooid, bij de overige hyacinten na verwijderen van het winterdek. Een tweede gift van 40 kg N/ha volgt vlak voor het spreiden.

Krokus
De startgift bij krokus is 30 kg N/ha en wordt begin februari gegeven. Op (duin)zandgrond volgt half maart (direct na de bloei) nog een tweede gift van 30 kg N/ha. Tenslotte wordt half april bijgemest: het streefgetal voor beschikbare stikstof is 45 kg N/ha. De gift is dan 45 minus de voorraad minerale stikstof die gemeten wordt in 0-30 cm onder maaiveld.

Fritillaria imperialis
Als startgift en tevens eerste NBS-gift bij Fritillaria imperialis wordt half februari 45 kg N/ha gegeven op lichte gronden. Op zwaardere gronden is de gift 45 kg minus de voorraad minerale stikstof in de laag 0-30 cm. Na deze gift volgt verdere stikstofbemesting volgens het NBS. Dit houdt in eind maart een gift toedienen van 75 kg N/ha minus de voorraad minerale stikstof in de laag 0-30 cm en eind april 40 kg N/ha minus de voorraad minerale stikstof in de laag 0-30 cm.

De nieuwe adviesbasis zal eind maart 2004 beschikbaar zijn. Hierin is tevens een bemestingsadvies opgenomen volgens NBS voor Zantedeschia; voor lelie is het NBS aangepast. Daarnaast is een geheel vernieuwd fosfaatadvies opgenomen.

Voor meer informatie : Nikaj van Wees, e-mail: nikaj.vanwees@wur.nl en Loes Kater, e-mail: loes.kater@wur.nl; tel. 0252 - 462121.

januari 2004