VVD



21 jan 2004 - Vragen Dezentjé Hamming-Bluemink verdwijnen nieuwsbrief Belastingdienst

Vragen van het Lid Dezentjé Hamming-Bluemink (VVD) aan de staatssecretaris van Financiën over de opheffing van het Infobulletin van de Belastingdienst.

1. Kunt u de verzekering geven dat ook na de opheffing van het Infobulletin alle voor de Belastingdienst geldende beleidsregels behoorlijk bekend zullen worden gemaakt, met inachtneming van het bepaalde in artikel 3:42 AWB?

2. Kunt u aangeven hoeveel voor de Belastingdienst geldende beleidsregels in het jaar 2003 bekend zijn gemaakt door publicatie in de Staatscourant? Hoeveel procent van alle voor de Belastingdienst in dat jaar uitgevaardigde beleidsregels betrof dit?

3. Hoe moet in het licht van het antwoord op vraag 2 worden aangekeken tegen de opmerking in uw Besluit van 5 december 2003, nr DGB 2003/6423M dat het door of namens u vastgestelde fiscale uitvoeringsbeleid vrijwel steeds in de Staatscourant wordt gepubliceerd?

4. a. Vormt plaatsing van uitvoeringsbeleid op Internet een geschikte wijze van bekendmaking in de zin van art. 3:42 AWB? b. Kan ervan worden uitgegaan dat dit medium voor alle belanghebbenden voldoende toegankelijk is? c. Blijven op Internet geplaatste beleidsregels voor alle belanghebbenden tot in lengte van dagen toegankelijk, zolang zij niet zijn ingetrokken? d. Hoe kunnen belanghebbenden op een redelijk uitvoerbare wijze (via zoekfuncties, trefwoorden etc.) hun weg vinden in beleidsregels die in het verleden op Internet zijn geplaatst, en in de wijzigingen die die regels inmiddels hebben ondergaan?

5. Indien het antwoord op vraag 4a ontkennend luidt, wat zal dan de inhoud en vormgeving worden van de door u voorgenomen voorlichting over het beleid in de media? Meer specifiek: a. Aan welke media moet daarbij worden gedacht? b. Worden alle betrokken belastingplichtigen, ook zij die in het buitenland wonen, hiermee bereikt? c. Wordt de gehele inhoud van de betreffende beleidsregel in de media opgenomen of alleen een (korte) samenvatting daarvan? d. Hoe kan een belastingplichtige in redelijkheid op de hoogte raken van de voor hem geldende beleidsregels indien de situatie die voor hem tot toepassing van die regels aanleiding geeft zich geruime tijd na de voorlichting in de media voordoet? e. Hoe kan een belastingplichtige via voorlichting in de media in redelijkheid een beeld krijgen van de actuele tekst van een beleidsregel die in de loop der jaren een aantal keren is gewijzigd?

6. Vormt de door u voorgenomen voorlichting in de media, bezien in het licht van het antwoord op vraag 5, een wijze van bekendmaking die aan de eisen van art. 3:42 AWB voldoet?

7. Op welke wijze zullen uw besluiten om geen cassatieberoep tegen een bepaalde uitspraak in te stellen en de toelichting daarop voortaan openbaar worden gemaakt?

21 januari 2004