FNV

'Limiet voor Polen geen goed idee'
De limiet die het kabinet wil stellen aan het aantal werknemers uit Oost-Europa - vooral Polen - kan niet rekenen op steun van de FNV. Dat meldt het FNV e-Magazine van woensdag 21 januari.

De FNV heeft geen vertrouwen in de limiet die het kabinet wil stellen aan de toestroom van werknemers uit Oost-Europa. Als op 1 mei de Europese Unie verder wordt uitgebreid met acht Midden- en Oost-Europese landen, komen de eerste jaren tienduizenden migranten extra naar Nederland.

Het kabinet wil hier nu een limiet aan stellen, en bovendien een werkvergunning invoeren. Hoe hoog de limiet wordt is nog niet bekend. Maar volgens de FNV is dit plan een halfbakken politiek compromis, en gaat het niet werken.

FNV-bestuurder Agnes Jongerius: 'Wij zijn voor de Europese integratie. Daar hoort vrij verkeer van werknemers bij, zonder limiet. Je moet er tegelijkertijd wel voor zorgen dat mensen op de werkvloer dezelfde arbeidsvoorwaarden hebben, en voorkomen dat bijvoorbeeld Polen via detacheringsbedrijven voor veel slechtere beloning gaan werken. Daarom willen we dat iedereen onder de Nederlandse CAO valt. Dat kan door de Wet Arbeidsvoorwaarden Grensoverschrijdende Arbeid (WAGA) uit te breiden naar alle sectoren.'

Volgens de FNV leidt het plan van het kabinet alleen tot lange rijen bij het CWI, waar mensen zich moeten melden voor hun werkvergunning. Vervolgens belet niets de Oost-Europeanen aan de slag te gaan tegen lage lonen. Jongerius: 'Het kabinet lost het probleem niet op, en creëert een grijs circuit waar Oost-Europese bedrijfjes volgens hun eigen normen aan de slag kunnen gaan. Daarmee ondergraaft het ons stelsel van arbeidsverhoudingen.'

Het FNV e-Magazine verschijnt elke woensdag rond lunchtijd en is gratis. Verder in dit nummer: Poll - eet u ook liever chinees?; FNV-reactie op rapport Blok over integratie; Halvering WW dreigt voor artiesten; en FNV Bondgenoten eist meer loon voor reisleiders.

21 januari 2004