Gemeente Heeze-Leende


Bouwen in Heeze-Leende

De Pilot bouwen binnen strakke contouren geeft de gemeente Heeze-Leende de mogelijkheid om de komende vijf jaar in Heeze, Leende en Sterksel woningen te bouwen zonder dat de gemeente gebonden is aan een maximaal aantal woningen.

Na een intensieve voorbereiding is 2004 het jaar dat de eerste resultaten van de pilot ook buiten zichtbaar gaan worden.

Pilot en dorpenvisies
In 2004 en de jaren daarna gaat het met name om bouwen van woningen en het ontwikkelen van de kernen Heeze, Leende en Sterksel. Met het binnenhalen van de pilot bouwen binnen strakke contouren is een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van de kernen. Door deze pilot kan de gemeente de komende vijf jaar in Heeze, Leende en Sterksel woningen bouwen zonder dat zij gebonden is aan een maximaal aantal woningen. Uiteraard gaat de gemeente niet zomaar overal bouwen. Het bouwen van woningen wil de gemeente altijd koppelen aan een kwaliteitsverbetering van de directe omgeving en van het totale dorp. De afgelopen maanden is veel in gang gezet. De dorpenvisies voor Leende en Sterksel zijn bijna klaar. Deze visies geven aan waar mogelijkheden liggen om de ruimtelijke structuur van deze dorpen te versterken, met onder andere woningbouw. Door de pilot bouwen binnen strakke contouren kan de gemeente ook uitvoering geven aan de dorpenvisies. Gezamenlijk met WOCOM en andere marktpartijen kan de gemeente inhoud geven aan het bouwprogramma. Ook de ontwikkeling van het centrum in Heeze werkt de gemeente in 2004 verder uit met ondersteuning van de mogelijkheden die de pilot biedt.

Bouwen
De woningbouw verdeelt de gemeente evenwichtig over de drie kernen, waarbij de doelgroepen senioren en starters ruim aandacht krijgen. Het bouwprogramma vloeit voort uit de nota Wonen zoals deze in de raadsvergadering van 15 december is vastgesteld. Met toepassing van de dorpenvisie en ondersteund door de wet voorkeursrecht gemeenten maakt de gemeente in 2004 een start met de uitvoering van het bouwprogramma. Na een intensieve voorbereiding is 2004 dus het jaar dat de eerste resultaten van de pilot ook buiten zichtbaar gaan worden.

Concrete woningbouw zal in 2004 in Heeze worden gerealiseerd op de Tinnegieter (20 wonin-gen) en Binnenhof (12 woningen en 21 appartementen). Ook zal de gemeente de nog beschik-bare gronden op de Poortmannen uitgeven. In Leende zal in 2004 concrete woningbouw plaatsvinden in de Breedvennen (5 woningen), het Bungalowpark (2 woningen) en op Terrein Kees (20 huurwoningen voor senioren). Een projectontwikkelaar zal de verkoop starten van 12 starterswoningen, 25 woningen en 8 patiobungalows op terrein Verhees. In Sterksel worden in 2004 9 vrijstaande woningen gebouwd op de Kanhoeve in het kader van het project Ruimte voor Ruimte. Deze kavels in Sterksel zijn inmiddels allemaal verkocht. In bijgevoegde tabel ziet u ook de plannen voor de komende jaren staan.

Inschrijven
Belangstellenden kunnen pas inschrijven op het moment dat de gemeente in de Parel van Bra-bant en op de website www.heeze-leende.nl publiceert dat er kavels in de verkoop zijn. Zodra er gepubliceerd is, kunt u ook een informatiepakket en een inschrijfformulier opvragen of ophalen bij de servicebalie in het gemeentehuis.