VVD



Nieuws

21 jan 2004 - Griffith vraagt Donner over
controle op zelfmelders

Vragen van het lid Griffith (VVD) aan de minister van Justitie over controle op zelfmelders.

1. Bent u bekend met de zaak Harrysingh O.?

2. Verblijft Harrysingh O. in het regime van een half open inrichting en is hij een zogenaamde zelfmelder? Meldt hij zich zelf na afloop van zijn verlof of heeft de politie hem moeten oppakken? Indien hij is opgepakt, welke gevolgen heeft dit gehad voor zijn recht op verlof?

3. Heeft Harrysingh O. zich gedurende zijn verlof schuldig gemaakt aan strafbare feiten, intimidatie en/of bedreiging? Welke controle vond hierop plaats?

4. Kunt u precies aangeven op welke grond iemand recht op weekendverlof krijgt, welke voorwaarden hierbij worden gesteld, wie toezicht houdt op naleving van die voorwaarden en welke sancties worden toegepast bij het niet naleven daarvan? Worden deze beleidsregels in alle gevallen strikt nageleefd?

5. Op welke wijze wordt rekening gehouden met de leefbaarheid van de buurt waar de veroordeelde in terugkeert?

6. Hoe luid het beleid indien zich incidenten voordoen gedurende respectievelijk het verlof, de vervroegde invrijheidstelling, de proeftijd, enzovoort? In hoeveel gevallen hebben zich incidenten voorgedaan gedurende respectievelijk het verlof, de vervroegde invrijheidstelling, de proeftijd, enzovoort? In hoeveel gevallen is het beleid niet nageleefd en wat was hiervoor de reden?

7. Wat is de stand van zaken met betrekking tot het ontwikkelen van wetgeving om de vervroegde invrijheidstelling weer voorwaardelijk te maken?

21 januari 2004