Time : 12:16:08 PM
Date : Wednesday, January 21, 2004
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: OSE BIJ SCHAPEN EN GEITEN : STAND VAN ZAKEN

Sinds 1 april 2002, heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen elk jaar snelle tests uitgevoerd voor de opsporing van overdraagbare spongiforme encefalopathieën (OSE) op een representatieve steekproef van de schapen- en geitenstapel ouder dan achttien maanden :


- in de slachthuizen, op ca 3.750 voor menselijke consumptie geslachte dieren ;

- in de destructiebedrijven, op ca 450 kadavers.

Een wijziging van de Verordening (EG) nr. 999/2001 van het Europees Parlement en de Raad schrijft voor dat, vanaf 01 januari 2004, deze tests dienen uitgevoerd te worden op 1.500 schapen en op 50 geiten die uitsluitend bemonsterd werden in het destructiebedrijf.

Naast deze snelle tests, verzekert de epidemiologische bewaking ook de opsporing van OSE bij levende dieren in de beslagen, op de veemarkten en bij aankomst in de slachthuizen : alle schapen of geiten die zenuwstoornissen vertonen waaruit de ziekte zou kunnen blijken of waarvan de oorzaak onbekend is, worden beschouwd als verdacht en aan de diagnosetests onderworpen.

Een eerste geval werd aangetoond in 2004, in de context van de laatste snelle tests in de slachthuizen. Het gaat om een gekruiste ooi (Swifter x Texel) geboren in maart 2000 en gehouden in een bedrijf gelegen te OUDENBURG in de PROVINCIE WEST-VLAANDEREN.

Het betrokken beslag telde 252 kleine herkauwers : 166 > 1 jaar en 86 lammeren. Van deze dieren werden er 24 ooien (Swifter of Swifter x Texel) voor de genetische resistentie aan de ziekte onderzocht. Overeenkomstig aan de Verordening (EG) nr. 999/2001 van het Europees Parlement en de Raad, zullen de 17 resistente ooien niet gedood worden. Na het schatten van de waarde, werden de 235 andere schapen naar het destructiebedrijf gebracht waar ze gedood werden en nadien verbrand. Hiervan zullen de schapen ouder dan twaalf maanden eveneens de opsporingstests ondergaan.

Sinds 1992 werden in ons land 54 OSE-gevallen bij kleine herkauwers ontdekt.

Tot nu toe werden alle vastgestelde gevallen van OSE bij schapen beschouwd als gevallen van scrapie, een ziekte die niet overdraagbaar is op de mens.

Een overzicht van het aantal kleine herkauwers die in België onderworpen werden aan de snelle tests in het kader van onderscheiden bewakingsprogramma's, en die als verdachte of bevestigde OSE-gevallen erkend werden, kan worden geraadpleegd op de website van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (www.favv.be) onder de rubriek « persberichten ».

Contact voor de Franstalige pers : Renaud Klee 0476 543 198

Contact voor de Nederlandstalige pers : Pascal Houbaert 0475 206 673

URL: http://www.favv-afsca.fgov.be