Politie Drenthe

Feiten rondom bommelding Assen

Assen 21-01-2004 - Nieuws van Politie Drenthe

ASSEN - Naar aanleiding van berichtgeving in media rondom een bommelding in Assen, afgelopen zondagnacht, hecht Politie Drenthe eraan om de feiten zoals die zich hebben afgespeeld te vermelden. Zondagnacht omstreeks 0.15 uur krijgt de Meldkamer een telefonische melding dat er in de Oude Molenstraat een koffer op wieltjes op het trottoir staat. De melder heeft er niet in gekeken en durft de koffer ook niet mee te nemen.
De Meldkamer heeft deze melding vervolgens doorgegeven aan een surveillance-eenheid. Toen die ter plaatse kwam stond er een koffer op het trottoir.
Omdat collegas het niet vertrouwden is telefonisch contact gezocht met het Explosieven Opruimings Commando (EOC). Personeel van deze dienst besloot na het aanhoren van de melding om naar Assen af te reizen. Het nemen van maatregelen was op dat moment volgens het EOC niet nodig. In de tussentijd is de koffer door de harde wind omgevallen. Dat is telefonisch doorgegeven aan het E.O.C. Ook nu was het niet nodig om maatregelen te nemen.
Na aankomst van medewerkers van het EOC is gewerkt volgens hun procedure die dan geldt. Die procedure schrijft voor dat bij inzet 1 ambulance en 1 brandweerauto aanwezig moet zijn voor de veiligheid van hun medewerkers.
Na inschatting van de situatie ter plaatse door het EOC is besloten dat er geen ontruiming van het gebied hoefde plaats te vinden. De Oude Molenstraat is wel tijdelijk afgezet tijdens het daadwerkelijke onderzoek. De koffer is onderzocht met röntgenapparatuur. De foto is ter plaatse ontwikkeld. Daarbij werd duidelijk dat de koffer leeg was.

Nadat duidelijk was geworden dat het om een loos alarm ging zijn alle hulpdiensten weer vertrokken. Brandweer en Ambulance zijn minder dan een uur ter plaatse geweest.
Ernest Zinsmeyer 0592 361127