Lijst Pim Fortuyn


Moord op Van Wieren geen incident

LPF-fractievoorzitter Herben waarschuwt voor zwalkend beleid van overheid

De moord op docent Hans van Wieren in Den Haag vervulde LPF-fractievoorzitter Mat Herben allereerst met afschuw. Tegelijkertijd besefte hij dat de aanslag een tijdbom was die afging, zo zegt hij. Wanneer de overheid namelijk zelf geen ernst lijkt te maken met het handhaven van normen en waarden, dan zie je dat rebelse jongeren met name allochtone een loopje nemen met het gezag. Nu moeten overheid, onderwijs en ouders, volgens Herben, alles op alles zetten om herhaling te voorkomen.

De politie is in staat een busje uit te rusten met vijf man, om op de uitvalswegen van grote steden alcohol- en snelheidscontroles op te zetten, redeneert Herben. Waarom duikt er dan niet steekproefsgewijs een dergelijke vliegende brigade op bij scholen, om met behulp van mobiele detectiepoortjes leerlingen te checken op het wapenbezit? Dit zou aan leerlingen laten zien dat het niet normaal is om met gewapend naar school te gaan. Van zon politieaanpak gaat een preventieve werking uit.

Makkelijke slachtoffers

De LPF-voorman vindt het kenmerkend voor de werkwijze van het Openbaar Ministerie om een misplaatste daadkracht aan de dag te leggen. Daarbij worden spierballen opgezet richting makkelijke slachtoffers, zoals eerzame burgers die een keer een scheve schaats rijden. Ik noem de garagehouder die uit pure wanhoop een overvaller neerschoot en de marinier die in Irak naar eer en geweten zijn plicht probeerde te doen.

Mensen die zonder betalen doorrijden na benzine tanken blijven tot Herbens ergernis ongemoeid, net als smokkelaars die met minder dan drie kilo cocaïne op Schiphol arriveren. Het OM geeft het allemaal toe. Vervolgens zegt Donner dat als je getuige bent van geweld op straat, je dan maar iets als boe! moet roepen, in de hoop dat de dader er vandoor gaat Welk soort signalen geef je dan als overheid!?

Volgens Herben reageren vooral allochtone jongeren op een overheid die op voorhand het hoofd in de schoot legt. In de ogen van fundamentalistische moslims is de westerse samenleving nu eenmaal een decadente maatschappij die nog maar een klein duwtje nodig heeft om in te storten. Veel moslimjongeren minachten dan ook niet alleen het gezag, maar in feite de complete Westerse samenleving. Dat verklaart ook de afschuwelijke demonstratie van tientallen van hen bij het Terra College, donderdag, als steunbetuiging aan de moordenaar.

Als LPF willen wij juist laten merken dat we trots zijn op de moderniteit van onze samenleving en de verworvenheden van de afgelopen eeuwen, zoals de gelijkwaardigheid van man en vrouw, de scheiding tussen kerk en staat en de parlementaire rechtstaat. Dat zien wij als kernwaarden, die we moeten verdedigen. Veel burgers en politici zien de verworvenheden als vanzelfsprekend en onaantastbaar. Onze ouders wisten in dat opzicht wel beter! Wij hebben de plicht de verworvenheden van de moderniteit door te geven aan onze kinderen en aan nieuwkomers.

Restrictief beleid

In het licht van alle ontwikkelingen kijkt de LPF-er naar de conclusies en aanbevelingen die de parlementaire commissie Blok maandag omtrent het integratiebeleid presenteerde. Alle andere partijen hebben zich er sterk voor gemaakt om het onderwerp gezinsvorming er buiten te houden, weet Herben. Volgens ons heeft integratie echter alleen kans van slagen als je op dit punt een restrictief beleid toepast en tegengaat dat mensen worden uitgehuwelijkt of dat er op grote schaal bruiden en bruidjes uit Turkije en Marokko overkomen. Je kunt geen soep koken als je er steeds koud water bij blijft gooien.

De LPF stond er met dit pleidooi helemaal alleen voor, benadrukt de fractievoorzitter. Na de presentatie van het rapport haastten de andere partijen zich ook te zeggen dat vooral de huwelijksmigratie ontmoedigd moet worden. Hoe hypocriet. Toen de LPF-woordvoerder Nawijn tijdens de recente discussie over de allochtonenstop in de grote steden aandrong op het beperken van de toestroom door gezinshereniging en huwelijksmigratie, vond hij bij niemand gehoor.

Herben verwacht dat andere partijen de discussie over normen en waarden op voorhand onschadelijk zullen maken, door de aandacht te vestigen op het tegengaan van alledaagse irritaties in de samenleving en niet op het beschermen van kernwaarden van de moderniteit. Daarom ook willen wij alvast een nieuwe, constructieve aanzet geven tot een herwaardering van deze normen en waarden. Ons wetenschappelijk bureau verzorgt namelijk op 21 februari aanstaande een congres in Rotterdam met als titel: Normen en waarden in een verweesde samenleving. Centraal thema is de ontbrekende vaderrol binnen veel gezinnen en bij de overheid. We hebben de toezegging van het kabinet dat of premier Balkenende of minister Donner komt spreken. Verder rekenen we ook op filosoof prof. Paul Cliteur, de vaste columnist van het televisieprogramma Buitenhof, en op dr. Bart-Jan Spruyt van de Burkestichting. Hij is de drijvende kracht achter de conservatieve beweging in Nederland.

Het thema van het congres appelleert even toevallig als indirect aan de moord op Van Wieren, niet alleen docent maar ook huisvader. Herben weigert tenslotte te geloven dat de brute daad een op zichzelf staand incident is. We moeten onze kop er niet voor in het zand steken, zo besluit hij. Sinds 11 september 2001 zitten we nu eenmaal midden in een wereldwijde confrontatie tussen twee denkwerelden. Wie denkt dat de onrust wel weer overwaait na een goed gesprek en een kopje thee zoals burgemeester Cohen van Amsterdam eerder zei onderschat de kloof tussen de westerse samenleving en het islamitisch fundamentalisme. Een halfslachtig, zwak of zwalkend beleid van de overheid is op dit kritieke moment funest.

Interview: Joost Marges