Partij van de Arbeid


Den Haag, 21 januari 2004


Vragen van de leden Hamer en Tichelaar (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1. Heeft u uw voornemen van "extra - en waar nodig onorthodoxe - maatregelen om meer jongeren te interesseren voor een studie en loopbaan in de bèta en technieksector" , laten varen?


2. Zo neen, hoe verenigt u dit voornemen dan met het gegeven dat na de afschaffing van BVE-duaal, per 10 november 2003 onverhoeds en met onmiddellijke ingang een einde werd gemaakt aan de voorbereidende opleiding VLNS van de Fontys Hogescholen in Eindhoven, Zwolle, Amsterdam en Rotterdam, die zorgt voor 40 % van de instroom in de deeltijd lerarenopleiding voor de technische beroepsgerichte vakken?


3. Acht u de opbrengst van deze ingreep voor de OCW-begroting ten bedrage van ¤ 2 miljoen in verhouding tot de ingeschatte reductie van het aantal leraren technisch beroepsonderwijs in opleiding met 30 % in redelijke proportie? Waarom (niet)?


4. Zullen de besluiten op de bezwaarprocedures zo'n lange doorlooptijd kennen, dat nu al in feite de dagen van de lerarenopleidingen technische beroepsgerichte vakken zijn geteld? Zo neen, op welke wijze kunnen de Fontys Hogescholen naar uw inzien dan deze opleidingen, hangende de procedure, instandhouden?


5. Bent u bereid om de ingreep terug te draaien en aldus uw feitelijke beleid in overeenstemming te brengen met uw politieke beleid? Zo neen, welke overwegingen liggen daaraan dan ten grondslag?


Rijksbegroting Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 2004, 29 200 VIII, nr. 2, blz. 23.


"Nekslag dreigt bij opleidingen leraar techniek" in: ScienceGuide nieuws, 20 januari 2004, http://www.bruna.nl/content/Scienceguide/Genres/Nieuws/Nieuws.jsp