Ministerie van Defensie


---


---

Kort nieuws uit Irak

21-1-2004 14:39:00

Japanners gearriveerd
De eerste dertig Japanse militairen zijn dinsdag (20 januari) in het Iraakse As Samawah gearriveerd. Na aankomst brachten de Japanse kolonel Sato en luitenant-kolonel der mariniers Richard Oppelaar een gecombineerd bezoek aan de lokale autoriteiten. Samen met gouverneur Al Hassani en een vertegenwoordiger van de CPA bespraken beide commandanten de politieke en algemene situatie in het gebied. Vandaag volgen er verdere afstemmingsbesprekingen over de wederopbouwprojecten die de Japanners gaan realiseren. De komende weken arriveren nog circa duizend Japanse militairen in As Samawah. De Nederlandse SFIR-militairen zullen hun Japanse collega's tijdens de opstartperiode accomoderen, assisteren en beveiligen.

Irakese (verkeers)politie
Deze week is ook weer een klas van de Irakese politie beëdigd. Dit gebeurde gelijktijdig met de opening van hun eerste kazerne in de provincie. Daarnaast werd op een andere locatie het eerste hoofdkwartier van de Irakese verkeerspolitie in de provincie operationeel gesteld. Daarbij droeg SFIR II, dat deze week op de helft van haar uitzendtermijn is, vijf extra politieauto's aan de verkeerspolitie over. De auto's zijn voorzien van een nieuw ontwikkeld communicatiesysteem waarmee onder andere communicatie mogelijkheden tussen de brandweer en de politie mogelijk zijn. Deze activiteiten moeten er voor zorgen dat de lokale politie vanaf april dit jaar zelfstandig gaat optreden. Momenteel worden de agenten opgeleid, begeleid en geassisteerd door de Nederlanders.

Bedevaart in vrijheid
Ruim 800 gelovigen zijn vanuit de provincie As Samawah begonnen aan hun bedevaart naar Mekka. Een bijzondere gebeurtenis, omdat het voor het eerst in tientallen jaren weer voor iedereen mogelijk was om mee te lopen. Voorheen controleerde de Ba'ath partij wie wel of niet aan de bedevaart mocht deelnemen.