SERV
Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08


Persbericht

SERV klaagt gebrek aan visie over milieuheffingen aan

Brussel, 21 januari 2004

De SERV gaat niet akkoord met het ontwerp tot wijziging van de afvalheffingen. De Vlaamse Regering wil de reglementering rond de milieuheffingen opnieuw aanpassen. Maar nog steeds blijft de aangekondigde visie over de financiering van het milieubeleid en over de rol van de milieuheffingen uit. Daarenboven dreigt het voorontwerp de doelstellingen voor de sturing van de afvalstromen en voor de vereenvoudiging van de reglementering niet te realiseren.

Geen visie over afvalheffingen
De SERV betreurt dat de Vlaamse regering er deze legislatuur niet in slaagde de aangekondigde globale visie te ontwikkelen over de financiering van het milieubeleid en over de rol van de milieuheffingen hierin. Zolang deze globale visie niet is vastgelegd, zijn voor de SERV de gefragmenteerde wijzigingen van de milieuheffingen niet aanvaardbaar. De talrijke spoed -aanpassingen maken de heffingsregeling immers onvoorspelbaar, incoherent en onstandvastig. Het gebrek aan een duidelijke visie leidt trouwens tot tegenstrijdige uitspraken bij de betrokken overheden over de doelstelling van de heffing. Daarbij is het onduidelijk of de heffingen vooral de afvalstromen moeten sturen dan wel het milieubeleid moeten financieren. In ieder geval leidt dit gemengd karakter volgens de SERV tot inefficiënties.

Gebrekkige onderbouwing staat doelstellingen in de weg

De SERV ondersteunt de doelstellingen van het ontwerp. De heffingen beogen namelijk een sturend effect op de afvalstromen. Daarnaast wil de regering de afvalheffingen vereenvoudigen. Toch keurt de SERV het ontwerp af. Het blijft immers erg complex en onaf. Het sturend effect werd niet getoetst aan de technisch-juridische randvoorwaarden en de bredere beleids- en sociaal-economische context. Ook lijkt het ontwerp niet te voldoen aan andere beginselen van behoorlijk bestuur zoals voorspelbaarheid, geleidelijkheid, proportionaliteit, e.d.

Kortom, de SERV vraagt dat, na een ruim debat, een visie ontwikkeld en vastgelegd wordt over de financiering van het milieubeleid en over de rol van de diverse milieuheffingen hierin. Grondige herzieningen van milieuheffingen zijn enkel aanvaardbaar indien ze voortspruiten uit een dergelijke visie én indien ze rekening houden met alle beginselen van een behoorlijk bestuur.

Alle adviezen van de SERV vindt u ook op de SERV-website : www.serv.be Voor meer informatie over dit persbericht kan u contact opnemen met de SERV, Christine Jacobs, Communicatieverantwoordelijke, tel. 02/20.90.188, cjacobs@serv.be