Partij van de Arbeid


PERSBERICHT


Den Haag, 21 januari 2004


PvdA wil uitstel van verhoging van eigen bijdrage in de thuiszorg


De Partij van de Arbeid heeft de afgelopen weken heel veel reacties gekregen van mensen die in de knel zijn gekomen vanwege de verhoging van de eigen bijdrage in de thuiszorg. Vele mensen hebben hun thuiszorg opgezegd, of drastisch verminderd. De mensen die hebben gereageerd op de oproep van José Smits, Tweede Kamerlid van de PvdA hebben daarmee geholpen om de problemen duidelijk te maken. De ontstane commotie over de verhoging van de eigen bijdrage heeft geleid tot het spoeddebat in de Tweede Kamer vandaag.


José Smits, woordvoerder van de PvdA heeft vandaag aangedrongen op uitstel van de nieuwe regeling. Eerst moet de administratieve janboel bij het CAK op orde gebracht worden. Er is meer tijd nodig om de veranderingen goed voor te bereiden en uitleg te geven aan zorgaanbieders en zorgaanvragers.


Verder vindt Smits dat een forse verlaging van de eigen bijdrage nodig is voor alle zorgvragers met lage-, en middeninkomens, naar een niveau dat mensen als redelijk ervaren.


De Partij van de Arbeid verwacht van de regering een nieuw afgewogen voorstel waarbij het uitgangspunt moet zijn, dat van mensen voor wie de zorgvraag noodzakelijk is, géén 'remgeld' wordt gevraagd.


Afstel van de regeling is nodig voor verstandelijk en lichamelijk gehandicapten die gebruik maken van extramurale voorzieningen voor gehandicapten. Deze groep was altijd vrijgesteld van de betaling van eigen bijdragen, maar vanaf 1 juli moeten zij ineens wel een eigen bijdrage gaan betalen. Deze groep mensen bestaat voor 99% uit mensen met een Wajong-uitkering, Het is onzinnig om deze mensen een krappe uitkering te verstrekken, hen daarvan een eigen bijdrage te laten betalen, hen via de belastingdienst compensatie te laten vragen en hen voor de laatste aanvulling naar de bijstand te sturen.


Om het gat in de begroting te dekken, vindt de PvdA dat de premie voor de AWBZ omhoog kan. Verder vindt de PvdA de herinvoering van de vermogenstoets voor AWBZ- gebruikers redelijk. Wie een fors vermogen opbouwt en op die manier reserveert voor zijn oude dag, kan dat vermogen ook aanspreken als zich gebreken aandienen.


Voor nadere informatie: Jose Smits, 06 - 18306016