Gemeente Heerlen

Burgemeester Lurvink sluit drugspand in Eikenderveld

Op woensdag 21 januari 2004 heeft burgemeester Lurvink naar aanleiding van zeer ernstige en aanhoudende drugsoverlast op grond van artikel 174a van de gemeentewet een woning aan de Gouverneurstraat met onmiddellijke ingang gesloten voor de periode van een jaar.

Naar aanleiding van binnengekomen klachten bij de politie en het Meldpunt Drugs- en Prostitutieoverlast, heeft woensdagmorgen een controle plaatsgevonden van het gemeentelijk handhavingsteam en politie Heerlen-Centrum.

De klachten hadden betrekking op drugshandel en drugsgebruik in en om de woning, lawaaioverlast, schreeuwen van en naar de woning, aanhoudende toeloop van verslaafden, overbevolking, vervuiling, stankoverlast, parkeeroverlast, bedreiging en intimidatie van omwonenden alsmede brandgevaar. De huurster van de betreffende woning had de politie laten weten dat zij gisteren uit de woning was gevlucht uit angst voor enkele Marokkanen die waren ingetrokken en haar met de dood bedreigd hadden.

Tijdens de controle werden negen drugsgebruikers aangetroffen, waaronder een drietal illegale Marokkanen. Zeven personen staan bekend als dealer/runner in harddrugs. In totaal werden zeven personen aangehouden.

Op alle kamers werden gebruikersattributen aangetroffen. Daarnaast werd een hoeveelheid harddrugs (heroïne) aangetroffen en munitie. De woning zal op korte termijn door de eigenaar, als gevolg van de sterke vervuiling (etens- en andere afvalresten) volledig worden ontsmet.

Uit de politiecijfers is gebleken dat er de afgelopen tijd sprake was van een enorme stijging van het aantal woninginbraken in de directe omgeving van het drugspand. Deze inbraken bleken verband te houden met personen die in het drugspand verbleven.

Gemeente Heerlen, 21 janauri 2004
Afdeling Communicatie

Richard Pisters, tel. (045)5604070

persvoorlichting@heerlen.nl


---- --