European Commission

P/04/12

Brussel, 19 januari 2004

5409/04 (Presse (23)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie betreffende het moratorium op de doodstraf in Kazachstan (op 23 december 2003 in Rome bekendgemaakt)

Het verheugt de Europese Unie dat in Kazachstan bij presidentieel decreet van 18 december 2003 een moratorium op de doodstraf is ingesteld. De EU neemt met voldoening kennis dat dit moratorium met onmiddellijke ingang van kracht is geworden, en zal blijven gelden zolang geen definitieve beslissing omtrent de afschaffing van de doodstraf in Kazachstan is genomen.

De EU is van oordeel dat de afschaffing van de doodstraf bijdraagt tot de menselijke waardigheid en tot de gestage ontwikkeling van de mensenrechten. Zij bevestigt nogmaals te streven naar de wereldwijde afschaffing van de doodstraf en is van mening dat het afkondigen van moratoria op executies een belangrijke stap in die richting is.

De EU beschouwt de beslissing van president Nazarbayev als een wezenlijke verbetering van de mensenrechtensituatie in Kazachstan en een belangrijke bijdrage tot de wereldwijde afschaffing van de doodstraf. De EU moedigt de regering van Kazachstan aan om de samenwerking met de OVSE, die zeer nuttig is voor de democratische ontwikkeling van het land, voort te zetten.

De toetredende landen Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië, de geassocieerde landen Bulgarije en Roemenië, alsmede de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


________________________