Vlaamse overheid

Literaire stempels maken kust klaar voor nieuw seizoen

Het project De waarheid over de zee, een onderdeel van Literaal, nadert zijn voltooiing. Bijna de helft van de literaire stempels die tegen eind februari in elke badplaats een ode brengen aan het woord en de zee, zijn afgewerkt. Eind december werden de eerste twee werken in De Haan en Wenduine al voorgesteld; sindsdien hebben architecten en aannemers hard doorgewerkt. De realisatie van zowat 70 monumenten van poëzie loopt perfect op schema.

In Knokke-Heist zijn twee literaire stempels afgewerkt (CC Scharpoord). In Blankenberge zijn de drie projecten aan het Oosterstaketsel en de Pier klaar. In Oostduinkerke heeft de aannemer de laatste hand gelegd aan de literaire stempel bij het Visserijmuseum. In De Panne is poëzie van Paul Snoek vereeuwigd in het Natuurdomein Westhoek. Ook de Stad aan Zee Oostende ziet reeds twee van de zes aangekondigde ingrepen gerealiseerd. Aan het Fort Napoleon zweeft het woordenwerk van Anton van Wilderode boven het zand en op het Oostendse staketsel zijn gedichten van Hans Andreus, Dick Hellenius en Toon Tellegen aangebracht.

Ook het tweede en belangrijke luik van De waarheid over de zee nadert zijn voltooiing. Naast de meer dan 30 literaire stempels van de eerste reeks dichters wordt in 38 andere werken heel speciaal aandacht besteed aan één gedicht van de Portugese dichter Fernando Pessoa (1888- 1935). Pessoa is Portugals bekendste schrijver.

38 strofes van zijn bekende 'Ode Marítima' worden op evenveel plaatsen langs de kust in blauwe hardsteen in dijken en staketsels aangebracht. In het gedicht schetst de schrijver ´lvaro de Campos (één van de pseudoniemen van Fernando Pessoa) een fascinerend beeld van tot welke ideeën mensen kunnen komen als ze
dromen over de zee. Volgens Minister van Toerisme Renaat LANDUYT is het gedicht uitermate geschikt voor dit project. "De waarheid over de zee wil de eenheid van de kust tastbaar maken in schoonheid en in respect voor de zee. Met de literaire stempels wordt de Vlaamse Kust nog maar eens beter in haar eenheid bevestigd. Voortaan is geen staketsel, geen dijk, geen plaats aan zee nog veilig voor de sterkte van woorden", stelt Renaat LANDUYT.

Inmiddels is de grote Belgische aandacht voor Fernando Pessoa ook tot in zijn thuisland Portugal doorgedrongen. Bij de inhuldiging van het werk op 20 februari komt een delegatie van de 'Casa Fernando Pessoa' uit Lissabon naar de Vlaamse kust. Het prestigieuze kunstcollectief 'Casa F. Pessoa', dat
wereldwijd het magazine Tabacarìa (Literature & Visual Art Magazine) uitgeeft, plant in één van haar volgende edities een volledig themanummer over het project langs onze kust.

In de volgende dagen wordt met man en macht verder gewerkt om de vele literaire monumenten op te trekken langs de kust. Zo staan er nog werken op het programma in Zeebrugge, Blankenberge, Oostende, Middelkerke, Westende, Nieuwpoort, De Panne en Koksijde. Midden februari komt een boek uit met een overzicht van alle
ingrepen, met zowel foto's van de literaire stempels als de gedichten zelf.
Alle gedichten voor De waarheid over de zee zijn door een vakkundige redactie geselecteerd. In de redactie zetelden, naast Luc Coorevits van Behoud de Begeerte, Hugo Brems, Geert Buelens, Paul Demets, Marc van den Hoof, Gwij Mandelinck en Jan Robert. Een artistiek team met architect Wim Supply, vormgever Danny Vanheste, steenkapper Jan Broes en fotograaf Danny de Kievith hebben de hele kust afgeschuimd op zoek naar de mooiste plaatsen voor de door de redactie geselecteerde gedichten.

De waarheid over de zee is de afsluiter en het koninginnestuk van het project Literaal. Afgelopen jaar organiseerde Behoud de Begeerte deze literaire evenementenreeks aan de kust. Onder de vleugels van Literaal werden 75.000 exemplaren van de poëziebundel 'Zeezucht' van Hugo Claus en Jan Vanriet verspreid. Daarnaast werden tijdens het hoogseizoen aan de kust meer dan 150 literaire evenementen georganiseerd. Zowel voor kinderen als voor volwassenen werd een zomers pakket van literatuur aan zee aangeboden. Op één miljoen broodzakken en bijna twee miljoen bierviltjes waren gedichten en verzen te lezen. Ook op de verdwaalpalen langs het strand werden poëzieregels neergepend.

Met De waarheid over de zee, de literaire stempels, wil Behoud de Begeerte van de kustlijn tussen Knokke-Heist en De Panne de meest poëtische promenade maken. De gedichten worden op staketsels, gevels en dijken in duurzame materialen verankerd om er vele jaren te blijven schitteren.

De literaire stempels maken van Literaal een project waarbij subtiliteit primeert op spektakel, en waarvan de duur niet in dagen of maanden moet uitgedrukt worden, maar in jaren.

Literaal is een productie van vzw Behoud de Begeerte en wordt gesubsidieerd door de Vlaamse Minister van Toerisme (in het kader van het Kustactieplan), door de Vlaamse Minister van Cultuur en door het Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.

Meer info:
Kabinet Minister van Toerisme Renaat Landuyt, tel. 02 553 25 73, persdienst.landuyt@vlaanderen.be Behoud de Begeerte, Stefan Tanghe, 0475/482817, stefan.tanghe@pandora.be


---