Algemene Inspectiedienst (AID)

Veewagen met biggen niet ontsmet
Kerkrade, 21 januari 2004
Dinsdag 20 januari 2004 heeft de Algemene Inspectiedienst (AID) in Maasbracht op de rijksweg een veewagen gecontroleerd die was geladen met 192 biggen. Bij deze controle bleek dat de veewagen niet was gereinigd en ontsmet tussen twee afzonderlijke transporten van varkens. Bij het eerste transport waren varkens vervoerd naar Duitsland waarna met de veewagen werd teruggereden naar Nederland. De veewagen werd hierna niet eerst gereinigd en ontsmet, maar aansluitend werden bij een varkensbedrijf 192 biggen geladen. Deze biggen waren bestemd voor een mestbedrijf in Nederland. Tegen de chauffeur van de veewagen en de transporteur / handelaar uit Midden-Limburg, is proces-verbaal opgemaakt omdat zij zich niet hebben gehouden aan de hygiënevoorschriften ter voorkoming van besmettelijke dierziekten. Duitsland is met betrekking tot deze voorschriften een risicoland.

Vanwege het gevaar op besmettelijke dierziekten mochten de biggen niet verder worden vervoerd naar het mestbedrijf. De dieren werden afgevoerd naar een slachthuis waar zij vandaag zijn geslacht. De betreffende veewagen is alsnog en onder toezicht gereinigd en ontsmet.

In het kader van deze wetgeving moeten veewagens die zijn gebruikt voor het vervoer van varkens naar een risicoland, onmiddellijk worden gereinigd en ontsmet op een erkende reinigings-en ontsmettingsplaats. Dit moet gebeuren na terugkomst in Nederland voordat met die veewagen ander vee geladen mag worden. Deze wetgeving werd na de varkenspest- en MKZ- crisis ingevoerd om de risicos van verspreiding van besmettelijke dierziekten te beperken.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318.