Johannes Wier Stichting

Psychisch zieke gevangenen in de VS
Geplaatst op 21 januari 2004

Overige
onderwerpen Er zitten in de Verenigde Staten meer psychisch zieken in de gevangenis dan in psychiatrische inrichtingen. Dit blijkt uit een rapport van Human Rights Watch (HRW) dat eind vorig jaar verscheen. Twee dagen voor het verschijnen van het rapport sprak HRW programmadirecteur Jamie Fellner met Senator Mike DeWine en zijn staf over de wijze waarop hij de resultaten zou kunnen gebruiken als ondersteuning voor zijn wetsontwerp over het probleem.

Een op de zes Amerikaanse gevangenen is psychisch ziek en velen lijden aan ernstige persoonlijkheidsstoornissen. De gevangenis is een slechte plek voor dergelijke patiënten. Andere gevangenen misbruiken hen, gevangenisstaf straft hen vaker en strenger dan zij niet-zieke gevangenen straffen. De situatie kan zo slecht zijn dat zij psychotisch worden.

Een week na het verschijnen van het rapport diende Senator DeWine een wetsvoorstel in: de Mentally Ill Offender Treatment and Crime Reduction Act. Hierin is geregeld dat geld beschikbaar komt om psychisch zieken in behandelingsprogrammas op te nemen in plaats van in gevangenissen, en de kwaliteit van psychische zorg die in de gevangenis bestaat te verbeteren.

Meer informatie: Website Human Rights Watch