Provincie Overijssel

Bijzondere plantengroei door particulier natuurbeheer

De proef met particulier natuurbeheer die de provincie Overijssel vijf jaar geleden startte is succesvol gebleken. Op Landgoed Strootman in Boekelerhoek, waar drie nieuwe natuurgebieden met een totale oppervlakte van 2,6 hectare zijn ontstaan, blijken verschillende zeldzame en bedreigde plantensoorten te herbergen. Dit blijkt uit het onderzoek dat hiernaar is gedaan.

De provincie wil de Ecologische Hoofdstructuur realiseren door verschillende vormen van natuurbeheer, waaronder particulier natuurbeheer, toe te staan en minder grond aan te kopen.

Uit het proefproject komt duidelijk naar voren dat particulier natuurbeheer een goede manier is om nieuwe natuur te ontwikkelen en daarmee vooraf gestelde doelen te realiseren. Dit is echter afhankelijk van een drietal factoren: locatie, inrichting en de betrokkenheid van de eigenaar.

De ontwikkeling van nieuwe natuur op het Landgoed Strootman laat zien dat nieuwe natuur het best tot ontwikkeling komt op voormalige landbouwgrond waar vroeger ook natuur voorkwam (bijvoorbeeld: heide of moeras). Na de locatiekeuze kan begonnen worden met de inrichting.

Een goede inrichting bepaalt in belangrijke mate de kwaliteit van de nieuwe natuur. Daarnaast moet de grondeigenaar kennis van zaken hebben. Omdat deze kennis vaak niet aanwezig is, is advisering door deskundigen van belang. De overheid en natuurbeschermingsorganisaties kunnen hierin een rol spelen.

Nieuwe natuur bij particulieren is mogelijk in gebieden die daarvoor door de provincie zijn aangewezen in de natuurgebiedsplannen (in te zien op provinciale website). Financiering vindt plaats vanuit het programma beheer. Nader informatie is te verkrijgen bij het Groenloket.

nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel