LTO-Nederland

LTO NEDERLAND

Kas als Energiebron winnaar van het Ei van Columbus

Vandaag is de Kas als Energiebron winnaar geworden van het Ei van Columbus 2003, de prijs voor duurzaamheid en innovatie van 5 ministeries. De winnaars zijn bedenkers van het concept, de Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) en InnovatieNetwerk Groene Ruimte en Agrocluster.

De glastuinbouw staat voor de taak het gebruik van fossiele energie terug te dringen en het gebruik van duurzame energie te bevorderen. Ook de uitstoot van broeikasgassen moet omlaag. Een van de initiatieven die hiertoe genomen zijn, is het programma Glastuinbouw 2020: investeren in strategische vraagstukken. Dit programma wordt uitgevoerd door SIGN en InnovatieNetwerk. Het innovatieprogramma stimuleert de ontwikkeling van nieuwe ideeën en sleutel technologieën op drie niveaus, te weten de kas zelf, een cluster van tuinbouwkassen waarbinnen energie wordt uitgewisseld en een regionaal energy web, waar energie wordt uitgewisseld tussen de glastuinbouw, woningen en bedrijven of kantoren.

SIGN en InnovatieNetwerk gaan ervan uit dat een trendbreuk nodig is in denken en doen wil het gebruik van duurzame energie werkelijk gestalte krijgen. Belangrijke eerste stap was het bedenken van een inspirerend toekomstbeeld: een kas die energie levert in plaats van verslindt - de Kas als Energiebron. Verschillende projecten werden vervolgens in gang gezet om dit toekomstbeeld dichterbij te brengen.

Inmiddels is, na gezamenlijke activiteiten en betrokkenheid van bedrijven, wetenschappers en innovatieve pioniers, gebleken dat de Kas als Energiebron een realistisch en haalbaar concept is. In diverse rapporten die in de afgelopen periode gereed kwamen wordt onder andere een innovatieprogramma gericht op 2020, een voorontwerp van een nu al haalbare energieproducerende kas en wat je kunt doen met de overgebleven warmte in een stedelijke context beschreven. Ook is inmiddels een voorontwerp van een praktijkexperiment op ongeveer 5000m2 getekend. Een consortium van ondernemers gaat samen met SIGN en InnovatieNetwerk dit praktijkexperiment in 2004 realiseren. De kosten worden geraamd op ongeveer 3,25 miljoen euro voor de bouw, installatie en exploitatie. De ministeries van EZ, VROM en LNV en het Productschap Tuinbouw zijn bereid dit project financieel te ondersteunen.

De Kas als Energiebron laat zien dat toekomstbeelden niet hoeven te leiden tot luchtkastelen, maar dat ze, als de wil er echt is, kunnen worden waargemaakt. De broeikas voorkomt daarmee het broeikaseffect !

Informatie: Claudi Hulshof 06-51857559,
Henk van Oosten 06-48131189 (InnovatieNetwerk), Hans Koehorst (SIGN) 06--53131944.
Zie ook www.agro.nl/innovatienetwerk en www.lto.nl.

21 jan 04 16:05