Vlaamse overheid

Vlaams minister van leefmilieu en landbouw Ludo Sannen maakt 4.170.389 euro vrij voor de ontwikkeling van de landelijke gebieden in Vlaanderen. De minister keurde zopas plattelandsprojecten goed in Vlaams-Brabant, Limburg, Oost- en West-Vlaanderen. Voor de provincie Antwerpen worden de projecten eind 2004 beoordeeld. Deze plattelandsprojecten worden gerealiseerd in samenwerking met het provinciebestuur en diverse partners waaronder gemeenten, verenigingen . en worden medegefinancierd door Europa. "Ik wil de landelijke gebieden verder ondersteunen; als omgeving waar het goed is om in te wonen en te werken maar ook als plaats waar iedereen even tot rust kan komen," zegt minister Ludo Sannen. "De uitbouw van fietsroutes, de verbetering van het openbaar vervoer, de uitbouw van buitenschoolse kinderopvang, de bescherming van oude huisdierenrassen, de verfraaiing van dorpskernen en landschappen, de uitbouw van toeristische fietsroutes en wandelpaden: het zijn allemaal elementen die ons platteland moeten kunnen versterken."

Het Vlaamse platteland is in verandering. Van een in hoofdzaak landbouwgebied naar een gebied waar meerdere functies zoals wonen, werken, recreatie, natuur, bos steeds belangrijker worden. Echter ons platteland dreigt zijn identiteit te verliezen door de verstedelijkingsdruk, vervlakking, aantasting van het landschap .
"Ik wil de uitdaging aangaan om een degelijk beleid uit te stippelen voor het platteland", stelt minister Sannen, "Zeker omdat ik tegelijkertijd minister van Landbouw én van Leefmilieu ben. Ik wil de minister van het Platteland zijn."

Jaarlijks kunnen bij de provinciale plattelandsloketten projecten voor plattelandsontwikkeling worden ingediend. In de diverse regio's zorgen deze projecten voor een hefboomwerking voor een leefbaar en kwaliteitsvol platteland.

Oost-Vlaanderen
In Oost-Vlaanderen werden 16 nieuwe projecten goedgekeurd. Een tweetal projecten willen het cultureel erfgoed op het platteland beschermen door onder meer eigenaars van historisch en cultureel waardevolle, niet beschermde gebouwen aan te sporen en te begeleiden bij het instandhouden of renoveren van deze gebouwen. Dendermonde krijgt een "Plattelandspad", in Sint-Gillis-Waas wordt aandacht besteed aan buitenschoolse opvang. In Sinaai wordt de Leebrug aangepakt, Eksaarde krijgt een brug over de Zuidlede, de Scheldemeersen in Gavere worden ingericht. In de Vlaamse Ardennen wordt "Ontdek het Platteland", een meerdaagse wandeltocht doorheen de regio uitgewerkt.
In Oost-Vlaanderen hebben drie projecten aandacht voor de specifieke sociale noden op het platteland. Twee projecten zorgen voor aangepaste buitenschoolse kinderopvang. Een ander project stimuleert landbouwbedrijven om zorgfuncties op hun bedrijf op te nemen zoals de opvang en begeleiding van zorgbehoevenden.
Oost-Vlaanderen krijgt bovendien een heuse "zoo voor uitstervende, oude huisdierrassen". Minister Ludo Sannen heeft reeds tal van initiatieven genomen om het levend erfgoed, onze oude huisdierrassen, te beschermen. Zo is er onder meer een ondersteuning van landbouwers die zeldzame runderen houden als het rode West-Vlaamse ras of het wit-rode rund van Oost- Vlaanderen. Het project 'Levend Erfgoed Park' wil bezoekers laten kennismaken met onze inheemse huisdierrassen van kippen over schapen tot runderen. Dit project zal dan ook een belangrijke bijdrage leveren aan de herwaardering van onze traditionele huisdierrassen.

Tot slot worden in Oost-Vlaanderen 8 projecten goedgekeurd die de kwaliteit van het platteland centraal stellen. Zo komt er onder meer een natuureducatief centrum in Poeke bij Aalter, wordt een natuurleerpad aangelegd, komen er project rond voetwegen en fietspaden en wordt er langsheen de Stekense Vaart een stiltegebied ingericht.

Limburg
In Limburg worden 16 projecten goedgekeurd. Drie projecten willen het natuur- en bosbeheer door particulieren ondersteunen. Er komt een steunpunt agrarisch natuurbeheer, in samenwerking met het regionaal landschap Haspengouw. Dit steunpunt wil landbouwers stimuleren om op hun bedrijf aan landschaps- en natuurbeheer te doen. Het steunpunt wil zorgen voor een goede voorlichting en sensibilisatie hieromtrent en wil een kennisuitwisselingen bekomen tussen landbouwers en natuurbeheerders. Het steunpunt zal ook
landschapsbedrijfsplannen op maat van landbouwbedrijven uitwerken en zorgen voor de concrete realisatie op het terrein van hagen, houtkanten, poelen . Verder investeert minister Ludo Sannen in meer kwaliteit op de regionale treinen in Limburg en komen er extra middelen om het fietsroutenetwerk in Zuid-Limburg te verfijnen.. Nog in Zuid-Limburg komt er een thematische fietsroute 'toeren langs de boeren' en worden dorpsraden opgericht in landelijke gemeenten. Minister Sannen wil zo het Limburgse platteland socio- economisch versterken. In dit kader komt er ook een actieprogramma ter versterking van ondernemers in het Limburgs buitengebied, een steunpunt voor rurale ontwikkeling en een onderzoek naar de specifieke situatie van bejaarden op het Limburgse platteland. Dankzij woningaanpassing en sanering van de woning in functie van de thuiszorgsituatie krijgen bejaarden de kans om zo lang mogelijk in het thuismilieu te blijven door het verbeteren van het comfort en de veiligheid van de woning.

Vlaams-Brabant
In Vlaams-Brabant worden 11 projecten goedgekeurd. Het merendeel van deze projecten willen het wonen en samenleven op het platteland in Vlaams-Brabant versterken. In het Pajottenland en de regio rond Tienen lopen projecten die de kwaliteit van de woningen in de landelijke kernen wil opkrikken. Enerzijds kennen kernen met een moeilijke bereikbaarheid via openbaar vervoer of de weg een relatief gezien verouderd en weinig kwaliteitsvol woningbestand, anderzijds zijn er kernen waar de plaatselijke bewoners door de stijgende woningprijzen nog moeilijk aan een woning geraken. Deze projecten willen de leef- en woonkwaliteit van de inwoners verhogen, de kwaliteit van het woningbestand verbeteren, een actief woonbeleid voeren . Een gemeenschapslokaal waar lokale verenigingen terechtkunnen en sociaal-culturele activiteiten kunnen plaatsvinden is een belangrijke stimulans voor het gemeenschapsleven in een kleine landelijke kern. Zo'n centrum versterkt de identiteit van het dorp en de sociale bindingen binnen de lokale gemeenschap. In Sint-Pieters-Rode (gemeente Holsbeek), Schaffen (gemeente Diest) en Scherpenheuvel (gemeente Scherpenheuvel-Zichem) wordt hierin geïnvesteerd. In Scherpenheuvel wordt dit project gekoppeld aan een sociaal tewerkstellingsinitiatief en wil men tegelijk het toeristisch aanbod in de omgeving van het bekende bedevaartsoord, de Basiliek van Scherpenheuvel, verruimen. In de gemeente Holsbeek wordt verder nog geïnvesteerd in de herwaardering van de dorpskern van Sint-Pieters-Rode, waarbij vooral de zwakke weggebruiker en ontmoetingsruimten centraal staan, en in de herstelling en inpassing van de historische kerkhofmuur rond het bijna duizend jaar oude kerkje van Kortrijk-Dutsel.
In het Leuvense en Tiense starten projecten die de natuur en het landschap op het platteland versterken. In de regio Leuven worden bewoners via een haagplantactie aangespoord om hagen, houtkanten, boomgaarden, bomenrijen aan te planten. De breuklijnen tussen open ruimte en bebouwde kernen worden zo minder scherp en het landschap loopt via een netwerk van 'groene vingers' verder tussen de gebouwen van de kernen. In het Tiense worden schaduwbomen aangeplant in de weilanden. In Landen en in Holsbeek tenslotte wordt de recreatieve ontsluiting van de gemeente aangepakt door onder meer de herwaardering van het voetwegennet.

West-Vlaanderen
Ook in West-Vlaanderen wordt geïnvesteerd. In het West-Vlaamse Molenland (gemeenten Ardooie, Pittem, Tielt en Wingene) wordt aan de versterking van de identiteit van deze regio gewerkt via een vijftal projecten rond veldkapellen. "Al deze initiatieven moeten het leven op het Vlaamse platteland veraangenamen," meent minister Ludo Sannen. "We behouden de natuur, we werken verder aan de uitbouw van de sociale voorzieningen, we geven de economische onderbouw van het Vlaamse platteland sterkere fundamenten en we zorgen voor de nodige harmonie tussen de mensen die op het platteland wonen en werken en de stadsmensen die er willen komen ontstressen."

info : Ron Hermans, woordvoerder van
minister Sannen - tel. (02) 553 27 12
e-mail: persdienst.sannen@vlaanderen.be


---