Veilig Amsterdam


Gemeente Amsterdam - Ondertekening overeenkomst functionele gezinstherapie bij harde kern jongeren
21/01/2004 - Op woensdag 21 januari is door de gemeente Amsterdam, het Bureau Jeugdzorg, de Derde Oever (een afdeling van de forensische jeugdpsychiatrie van kinder- en jeugdpsychiatrisch centrum De Bascule) een overeenkomst ondertekent voor het uitvoeren van 48 gezinsbehandelingen.

Het uitvoeren van deze behandelingen vindt plaats binnen de Aanpak Harde Kern Jeugd. Amsterdam heeft een harde kern van ongeveer 1500 jongeren die regelmatig overlast veroorzaken. De gemeente werkt nauw samen met justitie, politie en hulpverleningsinstanties om de problemen van deze harde kernjeugd aan te pakken.

Binnen deze aanpak worden 48 jeugdige delinquenten met hun gezinnen behandeld. Het gaat om families van wie een gezinslid (tot 18 jaar) geregeld delicten heeft gepleegd. Het doel van deze trajecten is het aanbieden van adequate zorg aan harde kern jongeren die dit nodig hebben om hiermee terugval naar criminaliteit te voorkomen.

Gezinstherapie heeft in de Verenigde Staten al zijn succes bewezen. Bij de ondertekening van het convenant "Vroegtijdige interventie bij criminele carrière gezinnen" hield Tom Sexton (de Amerikaanse grondlegger van deze therapie) een toespraak.