Ministerie van Defensie


---


---

foto: De minister in gesprek met personeelsleden (Peter Wiezoreck)

Minister biedt Valkenburg geen hoop

21-1-2004 15:59:00

Minister van Defensie Henk Kamp is nog steeds van plan het Marinevliegkamp Valkenburg te sluiten en de tien P-3C Orion maritieme patrouillevliegtuigen van de marine te verkopen. "Ik wil u geen valse hoop geven", zei de bewindsman vandaag (21 januari) na een gesprek met personeel van het vliegkamp bij Leiden.

De Tweede Kamer riep de minister vorig najaar op nog eens te kijken naar mogelijke alternatieven. Kamp denkt daarmee over enkele weken klaar te zijn. Hij beloofde het personeel van het vliegkamp hun ideeën over onder meer commerciële exploitatie daarin te betrekken. Maar de minister zei ook geen "valse verwachtingen te willen wekken" en dat hij aan de uitgezette koers wil vasthouden. Hij wilde de marinemensen "niet het idee geven, dat het nu anders is dan hiervoor".

Kamp bracht eerder al bezoeken aan het Duitse Seedorf en de vliegbasis Twenthe. Daar bracht hij een zelfde boodschap als in Valkenburg: "Er is een financiële noodzaak om de krijgsmacht als geheel te beperken." De bewindsman zet serieuze kanttekeningen en vraagtekens bij het alternatief van het personeel. Dat gaat uit van "civiel medegebruik, maar het hoofdgebruik blijft militair", aldus Kamp.