VVD



21 jan 2004 - VVD: Betrouwbaar controlesysteem genitale verminking noodzakelijk

VVD-woordvoerder Ayaan Hirsi Ali reageert op de uitslag van het onderzoek van Sociale Zaken naar genitale verminking als volgt: ,,Het is op zichzelf een goed onderzoek, maar het loopt vast op het vlak van controlesystemen. Het is te vrijblijvend. Wat moet er dan wel gebeuren? Ik vind dat een controlesysteem ter bestrijding van genitale verminking noodzakelijk is."

,,Maak een lijst van risicolanden. In een aantal landen is het bekend dat er een traditie bestaat van genitale verminking. Veel ouders uit deze landen zetten deze afschuwelijke traditie voort in Nederland. Denk aan Somalië, Soedan, Egypte, etc. Begin met een bevolkingsonderzoek onder de kinderen van deze ouders. Breng de gegevens van alle ouders en hun dochters uit deze landen in kaart. Maak twee lijsten van meisjes die al verminkt zijn en meisjes die dat nog niet zijn. De meisjes die niet verminkt zijn worden verplicht tot een jaarlijkse controle tot hun 18e verjaardag. Deze controles worden uitgevoerd door de plaatselijke GGD. Wanneer een meisje dat na de eerste controle niet verminkt is maar toch verminkt blijkt te zijn bij een volgende controle dan doet de GGD aangifte van verminking. Elk geval van verminking moet dan leiden tot vervolging van de ouders en degene die de verminking daadwerkelijk heeft verricht als deze persoon zich in Nederland bevindt. Als de uitvoerder van de verminking niet in Nederland woont, worden zijn/haar persoonsgegevens in het bestand van ongewenste vreemdeling geplaatst en mag hij/zij dus de EU niet binnen."

Het kan zijn dat ouders weigeren gehoor te geven aan de oproep van de GGD. Hiervoor moet de regering een geschikte sanctie voor bedenken in overleg met de Raad voor de Kinderbescherming.

De vraag is echter of het toelaatbaar is om nog voordat iemand zich schuldig heeft gemaakt aan een strafrechtelijk feit, de persoonsgegevens (geslacht, nationaliteit, leeftijd land van herkomst) van deze persoon vast worden gelegd om het vergrijp te voorkomen.

De VVD maakt een afweging tussen de privacy van ouders, het vooraf registreren van gegevens om een strafbaar feit te voorkomen en het registreren op basis van nationaliteit dan wel etniciteit enerzijds en het beschermen van het kind anderzijds. In deze zeer moeilijke afweging kiest de VVD voor het belang van het kind.

Dat er mogelijk juridische haken en ogen zitten aan deze oplossing is natuurlijk voor de handliggend. Toch moet er een controlesysteem komen om de huidige impasse te doorbreken.

21 januari 2004