Gemeente Dordrecht


---

Start ontwerp voor bedrijfsterrein Dordtse Kil IV

Carla Franken
Het college heeft besloten de raad binnenkort een voorstel te doen om tot een ontwerp-structuurvisie te komen voor Dordtse Kil IV. Het gebied ligt tussen de Dordtsche Kil en de A16 en sluit aan op Dordtse Kil III. Met dit besluit willen burgemeester en wethouders ook na 2010 kunnen beschikken over voldoende bedrijfsterreinen in Dordrecht.

Vorig voorjaar heeft de Dorste gemeenteraad al ingestemd met de globale basis in het Ontwikkelingskader Dordtse Kil IV. Het nu te maken structuurplan geldt als voorbereiding voor een later op te stellen bestemmingsplan. Dordtse Kil IV moet een regulier bedrijfsterrein worden, dat aansluit bij het op Drechtstedenniveau ontwik-kelde Strategisch Economisch Profiel en Shipping Valley-concept.

Het ontwerp-structuurplan gaat uit van bedrijfsterrein, waarbij in de zone tussen de A16 en de Rijksstraatweg wordt gestreefd naar bebouwing in een ruime, groen- setting. Deze locatie vormt vanuit zuidelijke richting de toegang tot/het visitekaartje van de gemeente en de Deltametropool en krijgt daarom extra aandacht. Het bedrijfsterrein krijgt hoge kwaliteit, maar er worden minder eisen aan het uiterlijk van de bebouwing gesteld. Bestaande cultuur-historische elementen in het gebied worden zoveel mogelijk in stand gehouden. De waterkeringen worden in het ontwerp-structuurplan gehandhaafd en het gebied zal voldoende mogelijkheden moeten bieden om in de eigen waterbergingsbehoefte te voorzien. Bovendien wordt in het ontwerp rekening gehouden met een aansluiting op de A16, hetzij rechtstreeks, hetzij via een verzamelweg.

Als de raad instemt met het voorstel van het college, kan het overleg met tal van instanties en overheden en de inspraak starten en is de werking van de Wet voorkeursrecht Gemeenten gewaarborgd. Eerst komt dit plan nog aan de orde in de commissie Ruimte en Economie van 5 februari aanstaande.