Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT

Den Haag, 21 januari 2004

Eerst werkloze nederlander aan de bak

De LPF kraakt de plannen van het kabinet met betrekking tot het gedeeltelijk openhouden van de grenzen van de arbeidsmarkt voor werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten. Werklozen in eigen land moeten eerst aan de bak, aldus LPF-kamerlid Varela.

Als het aan de LPF ligt, moeten eerst de Nederlandse bijstandstrekkers via de nieuwe Wet Werk en Bijstand gedwongen aan een betaalde baan worden geholpen alvorens er ruimte is voor nieuwe buitenlandse werknemers. We moeten niet domweg de grenzen sluiten, maar verstandig omgaan met de toegang van buitenlandse arbeidskrachten, vindt Varela. Uitzondering voor de sluiting moet daarom mogelijk blijven voor seizoensarbeid in de agrarische sector en voor specifieke beroepen waarbij op de arbeidsmarkt onvoldoende aanbod is. Deze laatste uitzonderingen zullen zich meer voordoen bij de hoger opgeleiden. Voorkomen moet worden dat door dit voorstel van generiek beleid de massas aan de onderkant van de arbeidsmarkt nog kanslozer worden en tegelijkertijd dat er aan de bovenkant van de arbeidsmarkt een krapte gaat ontstaan.

LPF-kamerlid Varela: Het openstellen van de grenzen voor maximaal 15.000 arbeiders uit de nieuwe EU-landen, voornamelijk voormalige Oostbloklanden, kost ons jaarlijks 100 miljoen euro, dat aan bijstand moet worden uitgekeerd aan Nederlandse werknemers die hierdoor niet aan de bak kunnen komen. Met een jaarlijkse groei van 15.000 mensen betekent dit een kostenpost die jaarlijks evenredig groeit met ten minste honderd miljoen euro. De Lijst Pim Fortuyn zal binnen de Tweede Kamer al het mogelijke doen om het kabinetsplan te herzien.

Uit recente cijfers van CBS en CWI blijkt dat de werkloosheid onder de Nederlandse bevolking nog sneller groeit dan het zwartste scenario voorspelt. Ook blijkt dat de Nederlandse economie, het minst profiteert van de wereldwijde economische opleving. Het kabinet weigert zich daar druk over te maken en gokt volledig op de beheersing van de loonkosten, een medicijn dat inmiddels behoorlijk is uitgewerkt omdat andere westerse landen dit ook toepassen. Door de grenzen zodanig open te gooien zoals nu wordt voorgesteld, wordt de Nederlandse samenleving, waar mensen aan de onderkant van de samenleving nog steeds geconfronteerd worden met onbetaalbare groei van de kosten van verzekering en levensonderhoud, opnieuw geschaad.