Gemeente Breda

Persberichten

21-01-2004

Uitbreiding project 'Aanpak overlast drugspanden' naar heel Breda

Burgemeester en wethouders hebben besloten om het project 'Aanpak overlast drugspanden' uit te breiden van Breda Noordoost naar geheel Breda. De samenwerking met politie en de drie woningcorporaties WonenBreburg, Laurentius en Singelveste wordt gecontinueerd en vastgelegd in een convenant, dat op woensdag 21 januari aanstaande door genoemde partners wordt ondertekend. Uitbreiding van het project is nodig, omdat ook drugspanden buiten Noordoost voor overlast zorgen.

Project
Het project 'Aanpak overlast drugspanden' ging begin 2000 van start in de wijk Geeren-Noord. Door een gezamenlijke aanpak van gemeente, politie en WonenBreda (de huidige woningcorporatie WonenBreburg) verminderde de drugsoverlast daar aanzienlijk. Medio 2001 werd het project uitgebreid naar Breda Noordoost en werd samenwerking gezocht met de twee andere woningcorporaties: Laurentius en Singelveste.

Resultaten
De drugscoördinator heeft een verslag van zijn werkzaamheden opgesteld over het project in Noordoost en daaruit blijkt dat door een gerichte aanpak de overlast in dit deel van Breda aanzienlijk is verminderd. Bij elf van de vijftien drugspanden, bijna allemaal huurwoningen, is de overlast verdwenen als gevolg van de gezamenlijke aanpak, bij de overige vier panden is dat om andere redenen gebeurd en bij één van de twee particuliere panden kon tot sluiting worden overgegaan. Geeren-Noord, waar de meeste drugspanden te vinden zijn, blijft echter de aandacht vragen. Uit het verslag blijkt verder dat de communicatie met politie, corporaties en burgers is verbeterd en dat de communicatielijnen aanzienlijk zijn verkort. Er is regelmatig overleg met huismeesters en wijkagenten, waardoor overlast tijdig kan worden gesignaleerd. En door deelname aan bijeenkomsten van wijkbewoners komen ook nogal wat klachten naar voren. Verder is de bereidheid van bewoners om melding te maken van overlast verder toegenomen en is de informatie-uitwisseling tussen gemeente, politie en corporaties verbeterd. De ervaringen van de drugscoördinator worden door de partners in het project gedeeld. De samenwerking is nu vastgelegd in een overeenkomst.

Samenwerkingsovereenkomst
In de samenwerkingsovereenkomst, die gemeente, de politie en woningcorporaties ondertekenen, staan de doelstelling en de gedragslijn die de partners in de aanpak van drugspanden gaan volgen. Alle partijen zijn vertegenwoordigd in een begeleidings- en een uitvoeringscommissie. Het project wordt jaarlijks geëvalueerd.

Ook gezamenlijke aanpak hennepkwekerijen
Momenteel werken gemeente, politie, Openbaar Ministerie, de drie woningcorporaties en Essent ook aan een gezamenlijke gedragslijn voor de aanpak van hennepkwekerijen. Zo'n aanpak is nodig omdat hennepteelt leidt tot onveilige situaties. Volgens de brandweer zijn branden in woningen soms een direct gevolg van de aanwezigheid van hennepkwekerijen. De partners willen een consequente aanpak, die ertoe leidt dat er strafrechtelijk wordt opgetreden en, bij huurwoningen, de huurovereenkomst kan worden ontbonden.

Breda, 21 januari 2004