VU ziekenhuis

Wetenschappers VU medisch centrum bewijzen:
Andere aanpak van onderzoek bij de ziekte van Parkinson noodzakelijk

Het onderzoek naar de ziekte van Parkinson moet fundamenteel veranderen. Dit stellen onderzoekers van de afdeling anatomie van het VU medisch centrum op basis van eigen wetenschappelijke bevindingen. Zij toonden als eersten aan dat niet alleen een dopaminetekort een rol speelt bij de ziekte, maar dat sommige hersendelen juist teveel van deze stof bevatten.

Zij ontdekten in de bulbus olfactorius van Parkinsonpatiënten een dubbele hoeveelheid dopamine-houdende cellen. Dat is nieuw en opmerkelijk, omdat daar juist te weinig dopamine-houdende cellen werden verwacht. De bulbus olfactorius is het hersendeel dat het reukvermogen reguleert. Eén van de eerste verschijnselen van de ziekte van Parkinson is een verstoring van het reukvermogen.

De ziekte van Parkinson wordt bestreden met medicijnen die ervoor zorgen dat het tekort aan dopamine wordt aangevuld. De VUmc-onderzoekers vermoeden dat de dubbele hoeveelheid dopamine in de bulbus olfactorius een remmende invloed op het reukvermogen heeft. Zij denken dat mogelijk ook andere hersenfuncties door een overvloed aan dopamine gestoord zouden kunnen worden.

De onderzoekers van het VUmc werkten in deze studie samen met het herseninstituut van de Universiteit van Amsterdam. Zij kleurden de cellen van de bulbus olfactorius histologisch aan en stelden de toename van dopaminecellen vast met kwantitatieve microscopie. Dat is een methode om deze toename in maat- en getal te vatten. In totaal beschikten zij over hersendelen van tien Parkinson patiënten en de bulbus olfactorius van dertien controle personen.

De ziekte van Parkinson is een chronische hersenziekte. De ziekte kenmerkt zich door een stoornis van het bewegen. De bekendste verschijnselen zijn tremoren, pijnlijke spierstijfheid, bewegingstraagheid, starre gezichtsuitdrukking en een voorovergebogen houding.

De resultaten van het onderzoek zijn deze maand in de on-line versie van het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift movement disorders gepubliceerd.