Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Geld Arubaanse NGO's voortaan via fonds

21 januari 2004

Financiering van Arubaanse niet-gouvernementele organisaties (NGO's) zal voortaan geschieden uit het ontwikkelingsfonds voor Aruba, het FDA (Fondo Desaroyo Aruba). Tot en met het jaar 2009 wordt er vanuit het fonds jaarlijks 2,8 miljoen euro beschikbaar gesteld voor Arubaanse NGO's. De nadruk voor de financiering van de Arubaanse NGO's via de huidige twee NGO's Cede Aruba en UNOCA ligt op sociale vraagstukken en culturele ontwikkeling. Uitgangspunt is dat er sprake moet zijn van een programmatische aanpak. Dat zijn de belangrijkste elementen van het NGO-protocol tussen Aruba en Nederland dat vandaag is ondertekend door Minister Swaen van Financiën en Economische Zaken en Minister de Graaf voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijkszaken.
---

Een belangrijk onderdeel van ontwikkelingssamenwerking betreft de ondersteuning van niet-gouvernementele organisaties. NGO's kunnen goed voorzien in het ondersteunen van de regering bij de sociale en culturele ontwikkeling van Aruba. Het gaat daarbij om concrete en uiteenlopende zaken als de modernisering van de nationale schouwburg, educatieve publicaties in het Papiamento, expressieve vorming van kinderen, verbouwing en inrichting van musea, hulp aan drugsverslaafden, tienermoeders, jeugdcriminaliteit en de bevordering van gelijkheid tussen man en vrouw.

Tot nu toe gebeurde de financiering van Arubaanse NGO's op projectbasis. Dat was niet altijd een garantie voor de effectiviteit en het duurzaamheid van de inzet van de financiële middelen. In het nieuwe NGO-beleid - het protocol bevat daarvan de basisafspraken - wordt door een meerjarige programmatische aanpak binnen een strak financieel kader sturing aangebracht. De financiering van de NGO's vindt voortaan plaats door een private, professionele organisatie die op enige afstand van de Arubaanse en Nederlandse overheid werkt. Resultaatgerichtheid en doelmatigheid staan centraal. Gekozen is voor de Stichting Fondo Desaroyo Aruba (FDA), het fonds dat ook de overheidsprojecten onder de bestaande samenwerkingsprogramma's financiert.

Op 8 maart 2002 hebben Aruba en Nederland op politiek niveau afgesproken een protocol af te sluiten om het nieuwe NGO-beleid in lijn te brengen met de nieuwe samenwerkingsrelatie tussen Nederland en Aruba via het ontwikkelingsfonds voor Aruba. Ook is toen afgesproken de voorwaarden waaronder de financiering zal plaatsvinden vast te leggen. Aan deze afspraak is vandaag gevolg geven door ondertekening van het protocol.