Gemeente Alkmaar


College doet Raad voorstellen voor realiseren aanbod van woningen voor jongeren en startende kopers.

Alkmaar, 21 januari 2004

In juni 2003 hebben vijf partijen uit de gemeenteraad een initiatiefvoorstel Betaalbare woningbouw ingediend en het college gevraagd via de inzet van een "Tempoteam" met passende voorstellen te komen.

In oktober 2003 legde het college haar nota tempoteam voor aan de raad. De raad miste bepaalde informatie in het stuk. Hierop besloot het college het stuk terug te nemen. Nu komt het college met een aanvulling op de notitie. De aanvullingen betreffen met name twee punten: het college vraagt de raad een keuze te maken over de mogelijke combinatie van een starterslening met een koopzeker-constructie en per bouwplan is het aantal betaalbare woningen berekend.

Koopzeker-constructies
Een belangrijk item in de notitie tempoteam is het aanbieden van koopwoningen voor inkomensgroepen die in de huidige markt geen woning kunnen kopen. De raad zag in haar initiatiefvoorstel vooral veel in een koopzekerconstructie, waarbij een corporaties een woning onder voorwaarden verkoopt tegen een lagere prijs dan de marktwaarde. De raad wilde dat dit aangeboden gaat worden in combinatie met een starterslening
In de nota van B&W werd de starterslening voorgesteld als apart instrument dat in hele alkmaarse woningmarkt ingezet zou kunnen worden. (het voorstel was om een gemeentelijk lening aan te bieden van maximaal EUR 35.000,- waarmee een starter een huis zou kunnen kopen van maximaal EUR 160.000,- (bestaande bouw) of EUR 172.800,- (nieuwbouw) ). Het college heeft in haar aanvulling op de notitie Tempoteam verschillende combinaties uitgewerkt (alleen koopzeker, koopzeker met een starterslening, koopzeker met een starterslening plus aanvulling of het loskoppelen van de starterslening en de koopzeker-constructie) en van elke variant aangegeven wat de voor- en de nadelen ervan zijn. Het is nu aan de raad hier een keuze in te maken.

Sociale woningbouw per bouwlocatie.
In de nieuwe nota tempoteam heeft het college nogmaals per bouwlocatie aangegeven hoeveel sociale koop en/of huurwoningen er volgens nu bekende gegevens gebouwd zouden kunnen worden. Over een aantal bouwplannen is al meer bekend dan bij het schrijven van de `oude' notitie tempoteam én de berekening per project is meer gespecificeerd is (er is onderscheid gemaakt tussen betaalbare en overige woningen). Hieruit is de conclusie dat kan worden voldaan voldaan aan de opdracht in het initiatiefvoorstel om de komende 10 jaar zo'n 1250 sociale woningen te realiseren. Het college bevestigt hiermee nogmaals dat haar inzet zal liggen op het realiseren van 30% sociale woningbouw per locatie. Overigens met inachtneming van de constatering van het CDA bij de Algemene Beschouwingen dat dit gaat om "streefcijfers en ambities, uiteraard afhankelijk van niet voorziene omstandigheden". Om sociale woningbouw financieel haalbaar te maken legt het college de raad ook een voorstel voor om budget beschikbaar te stellen voor een gemeentelijke bijdrage aan de onrendabele top van nieuwbouwwoningen. Als de raad hiermee instemt zullen concrete voorstellen hiervoor (zoals bijvoorbeeld de hoogte van de bijdrage en de maximale stichtingskosten waarbij een bijdrage wordt verleend, eventuele voorwaarden aan verkoop) nader worden uitgewerkt.

Alternatieve woonvormen
Verder vraagt het college de raad zich uit te spreken over de realisatie van alternatieve (tijdelijke) woonvormen, zoals bijvoorbeeld wooncontainers; wil de raad dat dit project nader wordt uitgewerkt? Het college heeft een aantal kanttekeningen: er bestaat geen zekerheid of er voldoende vraag is naar deze woonvormen, het zal moeilijk zijn een geschikte locatie te vinden en bovendien is het de vraag of er geld is om dit project door te laten gaan.

Besluitvorming.
Wat het college betreft wordt de gehele notitie Tempoteam nu zo spoedig mogelijk aan de raad voorgelegd. De eerste gelegenheid is de commissie SOB op 3 februari aanstaande maar de raad wil zich voor bespreking van de nota nogmaals goed laten informeren door verschillende partijen op de woningmarkt. Een definitieve datum is daarom nog niet vastgesteld.

De besluiten van de raad over de notitie en de eventuele verdere uitwerking van de voorstellen uit de notitie moeten een duidelijk kader bieden voor het volkshuisvestingsbeleid voor de komende jaren. Wethouder wonen Ad Godijn: `Net als de raad onderkent het college de behoefte aan betaalbare woningen in Alkmaar. In dit voorstel hebben we dan ook zo goed mogelijk geprobeerd in te spelen op de wensen van de raad. In de uitvoering van de plannen staan we overigens niet alleen: goede afstemming met de woningcorporaties is noodzakelijk.'

21 januari 2004