Gemeente Alkmaar


Zeswielentracé níet van de baan

Alkmaar, 21 januari 2004

Eind december 2003 zijn omwonenden van het Zeswielentracé door een brief op de hoogte gesteld van de precieze stand van zaken omtrent het Zeswielentracé. Daarin is ook aangegeven dat er momenteel onvoldoende geld is om het geplande nieuwe tracé achter de huizen langs aan te leggen. Deze brief heeft in de media geleid tot uiteenlopende en ook onjuiste berichtgeving. Mede naar aanleiding van deze berichtgeving zijn vragen gesteld door `Leefbaar Alkmaar' over de stand van zaken van het project. Kern van de beantwoording van deze vragen door het college van B&W gisteren is dat het Zeswielentracé níet van de baan is, maar dat het plan is stilgelegd totdat nieuwe financieringsmogelijkheden zijn gevonden om het project te kunnen bekostigen.

Hoe is het zo gekomen:
Nadat het voorontwerp-bestemmingsplan "Zeswielen" in mei/juni 2002 gedurende 6 weken ter inzage heeft gelegen (ruim 90 inspraakreacties) is bij de behandeling van het jaarplan 2003 en de meerjarenbegroting 2004-2006 is door het college van burgemeester en wethouders gevraagd een goedkopere variant van het Zeswielentracé te onderzoeken. Deze variant moest zowel qua duurzaamheid als kwaliteit goed zijn. Door dit onderzoek is de behandeling van de inspraakreacties op het concept voorontwerp bestemmingsplan opgeschort. De resultaten van het onderzoek naar de goedkopere variant van het Zeswielentracé zijn vervolgens in december 2002 gepresenteerd aan het college van B&W. Daarna hebben het college en later nog de raadscommissie aanvullende vragen gesteld. Deze vragen zijn in februari 2003 beantwoord. Uiteindelijk heeft college in juni 2003 toch besloten het voorgestelde tracé achter de huizen als oplossing te handhaven. Deze variant is namelijk kwalitatief een structureel goede en veilige oplossing voor de afwikkeling van het toenemende verkeer op de Zeswielen. Dit betekent dat het plan zoals dat in mei/juni 2002 is gepresenteerd ongewijzigd is gebleven.

Plan Zeswielentracé stil gelegd
Echter, omdat er onvoldoende financiële middelen zijn voor de aanleg van het tracé, heeft het plan vooralsnog geen verdere doorgang gekregen bij het college. Dit betekent concreet dat de procedure om te komen tot een (ontwerp)bestemmingsplan "Zeswielen" op dat moment níet kon worden voortgezet. En dat geldt ook voor de procedure hogere waarden Wet geluidhinder. Mocht in de toekomst het college van gedachten veranderen of er blijkt toch voldoende geld te zijn om de aanleg van het tracé alsnog mogelijk te maken, dan worden de belanghebbenden hiervan tijdig in kennis gesteld.

Ondanks dat het plan Zeswielen is stilgelegd, krijgen de mensen die een inspraakreactie hebben ingediend naar verwachting in maart 2004 een antwoord. Eerst moet namelijk de beantwoording van alle inspraakreacties worden voorgelegd aan het college van B&W. Na goedkeuring door B&W gaan de stukken ter kennisname naar de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer.

Onderzoek naar aanleg rotonde
Momenteel wordt onderzocht of een rotonde kan worden aangelegd op de t-splitsing Hertog Aalbrechtweg / Schinkelwaard. De aanleg hiervan wordt noodzakelijk geacht in verband met de huidige slechte verkeersdoorstroming en uit oogpunt van verkeersveiligheid. Dit staat verder los van de procedure rond het Zeswielentracé.

21 januari 2004