Digitale Gemeente Houten

Utrechtse dichter Ruben van Gogh op bezoek in Bibliotheek Houten

zaterdag 10 januari 2004 - Bron: Redactie SDGH

Op woensdagavond 21 januari komt de Utrechtse dichter Ruben van Gogh naar Houten om voor te dragen uit eigen werk, te vertellen over zijn eigen poëzie en over de poëzie in het algemeen.

Ruben van Gogh (Dokkum, 1967) groeide op in Zuidlaren en studeerde enige tijd sociale geografie in Groningen. Hij is dichter, performer, publicist, kunstliefhebber, presentator en poëzierecensent. Sinds 1999 woont Van Gogh in Utrecht.

In 1992 gaf hij in eigen beheer zijn eerste poëziebundel uit: Wondere Wereld.
Gedichten van hem verschenen ook in Het omgelegde Eelderdiep (Passage, 1992), een bundel van het Groningtse gedichtencollectief Triade, waarvan hij toen deel uitmaakte. Gerrit Komrij selecteerde uit deze bundel twee gedichten van Van Gogh voor zijn bekende bloemlezing. Dat was het startsein voor een landelijke poëziecarrière.

In 1996 verscheen de dichtbundel De Man van Taal (Prometheus). Drie jaar later volgde zijn tweede bundel: De hemel in, de hemel uit (Prometheus, 1999). De derde bundel van Ruben van Gogh heet Zoekmachines (2002). Van Goghs gedichten zijn zoekmachines: ze leiden niet tot antwoorden, ze veroorzaken juist het zoeken. Ze creëren onduidelijkheid rond het vertrouwde en doen dat op speelse wijze.

Ruben van Gogh vertaalde ook gedichten van Jacques Prévert voor de bloemlezing We hebben elkaar lief (2000).

Door critici wordt van Gogh regelmatig ijn één adem genoemd met (bijvoorbeeld) Hagar Peeters, Ingmar Heytze en Serge van Duijnhoven: dichters die zich ook op de voordracht en performance van hun poëzie hebben toegelegd. Van Gogh treedt regelmatig op tijdens festivals, op grote en kleine podia. In het najaar van 2001 organiseerde hij in Utrecht voor het eerst De literaire afwerkplaats; lezers konden direct apart met hun favoriete dichter.

De bijeenkomst vindt plaats in het gebouw van de Bibliotheek Houten, Onderdoor 158. Voorverkoop van toegangsbewijzen bij de bibliotheek en bij boekhandel Wijs, Spoorhaag 144, te Houten.

Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Prijs: 5,--, inclusief koffie.
Voor meer informatie, aanmelding of een folder kunt u terecht bij de Bibliotheek Houten.
tel.: 030-6375938.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2004 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).