Koninklijke Ahold


20/01/04

Ahold kondigt nieuwe stappen in herstructurering van bedrijf aan

Zaandam, 20 januari 2004 Ahold heeft vandaag nieuwe stappen bekendgemaakt in haar strategische programma om de onderneming te stroomlijnen en tot een verbetering te komen van de efficiency op de lange termijn. Het hoofdkantoor van de Amerikaanse detailhandels-activiteiten in Chantilly, Virginia, zal worden gesloten. Detailhandelsfuncties en staffuncties in de Verenigde Staten zullen worden samengebracht met die van de nieuwe business arena die thans wordt gevormd en die gevestigd wordt in de regio Boston, Massachusetts. In deze arena worden de ondersteunende diensten van de dochtermaatschappijen Stop & Shop en Giant-Landover geïntegreerd. De organisatieverandering gaat in per juli 2004.

Verder wordt de regionale ondersteunende organisatie voor de Europese activiteiten, het in Zaandam gevestigde European Competence Center (ECC), ook gesloten. De diensten die worden verleend door het ECC zullen worden overgenomen door het hoofdkantoor van Ahold en de Nederlandse arena. Deze organisatieverandering gaat in per maart 2004.

In een commentaar op deze aankondiging verklaarde President en CEO van Ahold, Anders Moberg: Dit is een onderdeel van onze uitgesproken toezegging en onze strategie om de vele verschillende onderdelen van onze activiteiten te integreren tot één enkele onderneming, met een eenduidige focus op het creëren van waarde voor onze klanten. Deze veranderingen zijn cruciale stappen die ons in staat stellen onze organisatie te vereenvoudigen en te stroomlijnen en uiteindelijk het aanbod aan onze klanten te verbeteren.

Integratie Ahold USA
Ahold USA is de overkoepelende organisatie van ongeveer 1.300 supermarkten die worden geëxploiteerd door zes ketens in de Verenigde Staten. Als onderdeel van de Ahold-strategie Road to Recovery, die op 7 november 2003 werd aangekondigd, wordt thans een nieuwe business arena gevormd, waarin de administratieve en beheersfuncties van Stop & Shop in de regio-Boston en Giant Food LLC in Landover, Maryland, worden samengevoegd. Ahold USA zal nu ook worden geïntegreerd in deze arena. In combinatie met deze beslissing zal het huidige hoofdkantoor van Ahold USA worden gesloten en zal een aantal administratieve functies per juli 2004 worden overgebracht naar Massachusetts. Op het hoofdkantoor van Ahold USA in Virginia werken op dit moment ongeveer 100 mensen.

De President en CEO van Ahold USA, Bill Grize, gaf als commentaar: We hebben er alle vertrouwen in dat deze integratie de beslissingsprocessen zal versnellen, zal leiden tot een betere aansluiting van de ondersteunende diensten op de behoeften van de werkmaatschappijen en veel carrièreperspectieven zal bieden aan onze mensen.

Integratie van het European Competence Center
Het ECC ondersteunt de detailhandels- en foodservice-activiteiten van de vier Europese arenas: Nederland, Scandinavië, Centraal-Europa en het Iberisch schiereiland. De integratie van de functies van het ECC met die van het hoofdkantoor van Ahold en de Nederlandse arena zal leiden tot harmonisatie en een effectief beheer van de bedrijfsprocessen, en een verbeterde en efficiëntere infrastructuur en controle. Bij het European Competence Center werken op dit moment ongeveer 115 mensen.


---
Bepaalde uitspraken in dit persbericht zijn forward-looking statements in de zin van het Amerikaanse effectenrecht en Ahold beoogt dat deze vallen onder de zogeheten safe harbors. Deze forward-looking statements zijn onderhevig aan risicos, onzekerheden en andere factoren waardoor de werkelijke resultaten aanmerkelijk kunnen verschillen van toekomstige resultaten welke tot uitdrukking zijn gebracht in die forward-looking statements. Veel van deze factoren zijn voor Ahold niet beheersbaar en evenmin voorspelbaar. Gegeven deze onzekerheden, wordt de lezer geadviseerd behoedzaam om te gaan met dergelijke forward-looking statements, die uitsluitend geacht worden te zijn gedaan per de datum van dit persbericht. Voor een meer gedetailleerde toelichting op dergelijke risicos en andere factoren, wordt verwezen naar Aholds meest recente jaarverslag op Form 20-F. Ahold neemt, tenzij daartoe gehouden ingevolge toepasselijk effectenrecht, geen verplichting op zich om (een) gewijzigde forward-looking statement(s) te publiceren naar aanleiding van al dan niet voorziene gebeurtenissen of omstandigheden die zich voordoen na publicatie van dit persbericht. Buiten Nederland presenteert Koninklijke Ahold N.V. dat is haar statutaire naam zich onder de naam Royal Ahold of kortweg Ahold.

---