Socialistische Partij

Kox tegen Balkenende: mooie waarden, lelijke feiten

21-01-2004 * "In 2004 moet het debat over waarden en normen zijn vaagheid inwisselen voor concrete maatregelen. Probleem is echter dat het huidige regeringsbeleid haaks staat op veel waarden waar de regering en de minister-president naar verwijzen." Aldus SP-fractievoorzitter Tiny Kox vandaag in de Eerste Kamer tegen minister-president Balkenende, wiens begroting voor Algemene Zaken besproken werd.

Tiny Kox in het debat: "De meeste Nederlanders geven keer op keer aan eerlijk delen en dus wat minder ongelijke inkomensverhoudingen waardevol te vinden. Maar vandaag is bekend geworden dat alleenstaande AOW'ers er dit jaar wel weer zo'n 3 procent in koopkracht op achteruit gaan. Dat soort harde feiten maakt de kans groot dat veel mensen geen boodschap zullen hebben aan een breed waarden- en normendebat."

De premier zegde toe binnenkort te komen met een reactie op het recent verschenen rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het regeringsbeleid over waarden en normen en toonde zich bereid daarover dan ook in de Senaat het debat aan te gaan. Ook zal dit jaar de regering dit jaar op verschillende beleidsterreinen laten zien hoe ze invulling wenst te geven aan het door haar bepleitte "herstel van waarden en normen".

Ook de PvdA, bij monde van de nieuwe fractievoorzitter Nooten, liet weten een dergelijk debat erg belangrijk te vinden. Uitgedaagd door Kox om aan te geven welke waarden en normen voor de PvdA de maatstaf zijn om het regeringsbeleid en de ontwikkelingen in de samenleving te meten, verwees Nooten naar de discussie over het nieuwe beginselprogramma van de PvdA. Dat was Kox wat te gemakkelijk: "Ook zonder beginselprogramma is de PvdA toch niet waarden-loos?" Nooten nodigde de SP'er uit ook zijn suggesties voor het nieuwe programma te leveren.

De regeringspartijen namen opmerkelijk genoeg niet deel aan het debat.