KENNISCENTRUM EVC

Portfolio sleutel tot succes voor effectieve integratie

Het eindrapport integratiebeleid Bruggen Bouwen staat onder vuur. De commissie Blok zou slappe aanbevelingen doen en het 'hoe' vergeten. Deze kennis is echter wel degelijk in den Haag aanwezig. De stuurgroep 'Arbeidsmarktpositie hoger opgeleide vluchtelingen' van het ministerie SZW stimuleert op dit moment de invoering van een portfolio voor een snelle integratie asielzoeker/vluchteling. Dit competentiebewijs zorgt ervoor dat de nieuwkomer direct een reëel zelfbeeld en toekomstperspectief heeft, een inburgeringprogramma op maat kan volgen en een leerwerktraject of stage richting beroepsperspectief. Komend jaar zullen er pilots worden uitgevoerd in meerdere regio's voor 60 vluchtelingen/ asielzoekers. Eind 2004 moet er onder andere een modelportfolio op de plank liggen dat bruikbaar is voor het hele traject van AZC tot arbeidsmarkt.
Uitvoering van de pilot ligt in handen van een regionale werkgroep van UAF, COA, VWN, Nuffic, CWI en Stimulansz onder de regie van het Empowermentcentre EVC.

Doelgericht inburgeren
De eerste stap van de ontwikkeling van het portfolio start bij voorkeur direct nadat de asielaanvraag in behandeling is genomen en is gericht op het inventariseren van diploma's en werkervaring. In dit stadium al wordt de asielzoeker aangespoord na te denken over zijn toekomstperspectief, waar dan ook. Medewerkers van COA zullen hier de trajectbegeleiding aanbieden. Omdat de opbouw van en portfolio alle leerervaringen zichtbaar maakt, versterkt dit het zelfbeeld van de asielzoeker en leert hij zijn eigen kwaliteiten te presenteren en erop te reflecteren. De opbouw van het portfolio wordt in deze stap niet alleen gericht op de Nederlandse situatie. Het kan ook opgebouwd worden in de eigen taal en met competentiebegrippen die gelden in het land van herkomst voor het geval terugkeer plaatsvindt. Als de vluchteling een verblijfsstatus heeft gekregen wordt hij in een gemeente gehuisvest en gaat hij het inburgeringproces doorlopen. Omdat in het AZC al informatie is verzameld over het opleidings- en arbeidsverleden en een toekomstperspectief is gesteld, kan er een inburgeringprogramma op maat worden vastgesteld. Richting een bepaald beroep of (niveau binnen een) beroepsopleiding. Ook het inburgeringprogramma zelf kan dan al de nadruk leggen op zaken die relevant zijn voor het toekomstig beroep/sector van de nieuwkomer.

Zodra de betrokkene de Nederlandse taal in voldoende mate beheerst kan het portfolio verder worden uitgebreid met gedetailleerde beschrijvingen van leerervaringen/beroepscompetenties. Deze informatie wordt vervolgens gematched met de opleidingen/beroepsmogelijkheden en volgt er een individueel, bijvoorkeur duaal, leerwerktraject ten behoeve van de arbeidsintegratie (voor zover dit wettelijk is toegestaan en praktisch mogelijk).

Uitvoering
Per regio wordt een regionale werkgroep gevormd waarin de uitvoerende organisaties (COA cluster, CWI, gemeente), de monitoren die als vaste coach zullen functioneren (UAF, Nuffic) en de projectleider (Empowerment centre EVC) zijn vertegenwoordigd.

Informatie:
Empowermentcentre: Erik Kaemingk, kaemingk@kenniscentrumevc.nl,
030-6374711 of 06-51753029

21 jan 04 08:00