Gemeente Amersfoort

Plannen voor grote opknapbeurt Woningcomplex De Horsten (Liendert)

datum: 20 januari 2004

Het college heeft vandaag besloten om 200.000 euro, ISV-geld dat bestemd is voor sociale vernieuwing, te reserveren om in de wijk Liendert de openbare ruimte grondig aan te pakken. Tegelijkertijd wil woningcorporatie SCW starten met een grootschalige opknapbeurt van haar woningbezit in Liendert. De bedoeling is de flat Arendshorst en omgeving als eerste aan te pakken.
Uitgangspunt is om voor 2005 daadwerkelijk aan het werk te zijn in en rond het gebouw de Arendshorst. Allereerst zullen de gemeente en de woningcorporatie nu een ontwerper de opdracht geven om een visie te ontwikkelen voor het gehele gebied de Horsten in Liendert waarna ook bewoners worden betrokken bij de verdere uitwerking. Op basis van deze visie kan worden besloten wanneer en hoe ingrijpend De Horsten en omgeving wordt opgeknapt.

Liendert
De wijk Liendert wordt gekenmerkt door veel middelhoogbouwcomplexen in de huursector met daarom heen veel openbaar groen. De woningen zijn veelal ruime vier kamerappartementen met een schappelijke huur. In de afgelopen 10 jaar is de bevolkingssamenstelling van de wijk sterk veranderd. De wijk vergrijst en tegelijkertijd is het aantal allochtone huishoudens sterk toegenomen. Aangezien in de wijk zelf seniorenwoningen schaars zijn, zien veel ouderen zich gedwongen de wijk te verlaten. Door deze ontwikkelingen is de kans groot dat de wijk in de toekomst een sterk homogene bevolking heeft. Uit ervaring en onderzoek blijkt dat een meer gemengde bevolkingsopbouw het leefklimaat ten goede komt.
Woningbouwcorporatie SCW heeft in Liendert veel woningen staan, waaronder het complex De Horsten; 6 galerijflats uit 1970 met in totaal 384 ruime appartementen.

Kleur in de wijk
Door zowel de openbare ruimte als de woningen zelf aan te pakken willen SCW en de gemeente de eenvormigheid van de wijk doorbreken. Om de wijk aantrekkelijk te maken voor diverse doelgroepen worden een aantal maatregelen overwogen:

- doelgroepwijziging ( bijvoorbeeld woningen labelen als seniorenwoningen)

- grotere differentiatie in eigendomsvorm (bijvoorbeeld koopwoningen)
- doorbreken van de monotoon ogende flats door bouwkundige aanpassingen

- uitbreiden van het huidige woonservicegebied in Liendert
- daarnaast zal de openbare ruimte worden verbeterd en gedeeltelijk vernieuwd.

Visie en uitwerking
Voor het gehele gebied de Horsten zal in de komende maanden een globale visie worden ontwikkeld waarbij verschillende varianten worden aangegeven: van een minimale aanpak tot zeer ingrijpende maatregelen. Vervolgens kan per deelgebied een plan worden opgesteld. Het eerste deelgebied is het gebouw de Arendshorst en directe omgeving. Op basis van de ervaringen die worden opgedaan bij dit pilotproject en het dan beschikbare budget zal worden bekeken of ook de rest van de Horsten kan worden aangepakt.