Socialistische Partij

Meijer: `Beperk transport levende dieren'

21-01-2004 * Vandaag besprak het Europees Parlement een voorstel om het transport van levende dieren te beperken. Volgens SP Europarlementariƫr Erik Meijer gaan die voorstellen echter lang niet ver genoeg: `Het moet afgelopen zijn met het gesleep met levende dieren'.

In de Commissie Vervoer van het Europees Parlement stelde Meijer: `Het transport van dieren in Europa is een onderwerp dat al jarenlang sleept en dat bij veel mensen grote verontwaardiging oproept over de lange veetransporten onder onaanvaardbare omstandigheden en onnodige sterfte van dieren. Tot nu toe is de politiek veel te tolerant geweest ten opzichte van deze misstanden. Hoe groot de verontwaardiging is blijkt uit de handtekeningenactie van de Nederlandse organisatie Dierenbescherming die meer dan 70.000 handtekeningen opleverde onder de eis dat het veetransport zo kort mogelijk te doen zijn: maximaal 8 uur of 500 kilometer.'

Meijer sloot zich aan bij die eis. Hij vindt dat het economisch belang ondergeschikt dient te worden gemaakt aan het dierenwelzijn. Tot nu toe gebeurde het tegenovergestelde en dat moet veranderen. Tot 2 februari kunnen wijzigingsvoorstellen ingediend worden om de regels in het belang van dierenwelzijn aan te scherpen. De SP fractie zal van deze gelegenheid zeker gebruik maken om het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie proberen aan te scherpen.

zie ook SP verkiezingsprogramma over dierenwelzijn

zie ook SP Dossier Dierenwelzijn

zie ook SP Europees verkiezingsprogramma

zie ook Website dierenbescherming

zie ook Het voorstel van de Europese Commissie (pdf)