Ingezonden persbericht



33e International Film Festival Rotterdam
21 januari - 1 februari 2004

PERSBERICHT 14 oktober 2003

· Raúl Ruiz geselecteerd als Filmmaker in Focus
· IFFR 2004 themaprogramma's 'Homefront USA' en 'Power : Play'

De Chileens-Franse regisseur Raúl Ruiz is geselecteerd als Filmmaker in Focus voor het 33e International Film Festival Rotterdam. Twee belangrijke themaprogramma's van IFFR 2004 zijn 'Homefront USA' en 'Power : Play'. 'Homefront USA' presenteert werk van Amerikaanse filmmakers die reageren op het huidige klimaat in de VS, het neoconservatisme en de mondiale beeldvorming over hun land. Het Exploding Cinema-programma 'Power : Play' brengt games, installaties, films en events waarin kunstenaars beeldtaal en techniek van computergames gebruiken om de structuren van macht en spel te ontleden.

De filmmaker Raúl Ruiz (1941, Puerto Mott, Chile) is legendarisch om zijn hyperproductiviteit - soms kost een scenario twee dagen, een film twee weken. Zijn grenzeloze verbeeldingskracht en vindingrijkheid komen tot uiting in een speelse minachting voor filmische conventies. Ruiz' talent om films in uiteenlopende vormen te maken (van klassieke Proust-verfilming tot persoonlijke video-essays) is onnavolgbaar. IFFR co-directeur Simon Field: "Door zijn enorme creativiteit en fantasie is Ruiz voor het IFFR altijd een voorbeeldige filmmaker geweest. Hij heeft zelfs twee films in Nederland gemaakt, beide in samenwerking met het IFFR." Het eerbetoon omvat een keuze uit Ruiz' werk vanaf zijn vroege jaren in Chili voor zijn ballingschap in Frankrijk tot zijn latere internationale producties zoals het recente CE JOUR-LÁ.

'Homefront USA' beperkt zich geenszins tot films over politieke gebeurtenissen. Het omvat films die zich uitspreken over bijvoorbeeld de plaats van geweld in de huidige Amerikaanse samenleving (Gouden Palm-winnaar ELEPHANT van Gus Van Sant), de tabaksindustrie (BRIGHT LEAVES van Ross McElwee) of direct handelen over de gevolgen van '11 september' voor de doorsnee Amerikaan, zoals de documentaire PARALLEL LINES van Nina Davenport. Korte films en documentaires zijn er in alle soorten en maten, van burlesk-satirisch tot uitgesproken militant en activistisch. 'Homefront USA' wordt samengesteld door IFFR-programmeur Gertjan Zuilhof. Sinds voorjaar 2003 publiceert hij over 'Homefront USA' een weblog op de IFFR site www.filmfestivalrotterdam.com. Als column verschijnen deze teksten ook in het filmmaandblad Skrien.

Met het programma 'Power : Play' van IFFR programmeur Edwin Carels richt Exploding Cinema zich dit jaar op het fenomeen van de toenemende vermenging van spel en ernst, politiek en pret. Steeds meer kunstenaars worden geïnspireerd door computer-games en zetten dit jonge audiovisuele medium naar hun hand om een kritisch geluid te laten horen. Zij ontlenen hun retoriek expliciet aan de gamecultuur. 'Power : Play' brengt gehackte games, presentaties door de makers, installaties, films en events. Voor 'Power : Play' creëert IFFR 2004 zowel een activistische speelhal (de 'Fight Club'), als een artistieke arena (de expositie 'Friendly Fire'). Van COUNTERSTRIKE tot VELVET STRIKE - bestaan er wel onschuldige spelletjes?

Begin december zal het IFFR 2004 meer films aankondigen uit festivalonderdelen als de VPRO Tiger Awards Competitie voor eerste of tweede speelfilms, de Hoofdprogramma's Speelfilms en Korte Films. Voor de Hubert Bals Fonds Harvest zijn al bevestigd: DISTANT (UZAK) van de Turkse regisseur Nuri Bilge Ceylan (Grote Jury Prijs en Prijs voor Beste Acteur in Cannes 2003) en FUSE (GORI VATRA) van Pjer Zalica (Zilveren Luipaard in Locarno 2003). Beide films kwamen tot stand met hulp van het Hubert Bals Fonds; FUSE was in 2001 geselecteerd voor de CineMart.

(einde persbericht)

Noot aan de redacteur:

Alle informatie: IFFR Persvoorlichting, Bert-Jan Zoet en Esther Bruls Tel. +31.10.890.90.90
Email: press@filmfestivalrotterdam.com
Festival website: www.filmfestivalrotterdam.com


- - - - - - - - - - - - - - - - - -
International Film Festival Rotterdam
Press Department
Press Officer: Bert-Jan Zoet

P.O. Box 21696
3001 AR ROTTERDAM
The Netherlands

tel + 31 10 890 90 90
fax + 31 10 890 90 91
email press@filmfestivalrotterdam.com
http://www.filmfestivalrotterdam.com

IFFR 2004: Wed, Jan. 21 - Sun, Febr. 1, 2004


---
Message created at: Tue, 14 Oct 2003 12:43:22 +0200 Message sent by: press@filmfestivalrotterdam.com Message served by: Filmfestivalrotterdam.com, the Netherlands
---