Ingezonden persbericht


33e International Film Festival Rotterdam

21 january - 1 februari 2004


Persbericht 14 november 2003

- ZATOICHI openingsfilm IFFR 2004

- Speciaal programma 'Once We Were Birds: Romani Cinema'

- Isaac Julien (UK) geselecteerd als 'Artist in Focus'

- 'Just a Minute': IFFR geeft opdracht voor tien eenminutenfilms

De Japanse regisseur, filmster en entertainer Takeshi Kitano zal de opening van het 33e International Film Festival Rotterdam bijwonen om zijn nieuwste speelfilm ZATOICHI te presenteren. Kitano speelt zelf de titelrol als de legendarische, blinde zwaardvechter met de jonge Japanse filmster Asano Tadanobu als zijn tegenstander. "Met de vitale, geestige en prachtig gechoreografeerde zwaardvechtersfilm ZATOICHI zal het festival openen in een uitzonderlijke stemming" zegt directeur Simon Field. "We kozen deze film niet alleen uit enthousiasme voor de Japanse cinema maar ook, in het bijzonder, uit bewondering voor het oeuvre van Takeshi Kitano. Het is voor het festival en voor mij persoonlijk (in mijn laatste jaar als festivaldirecteur) een grote eer dat Kitano in zijn drukbezette agenda plaats heeft willen maken om in Rotterdam aanwezig te zijn."

'Once We Were Birds: Romani Cinema' is het derde thematische festivalonderdeel naast de eerdere aangekondigde programma's 'Homefront USA' en 'Power : Play'. Het programma is gewijd aan films door en over de Roma en bouwt voort op een festivaltraditie die ruimte biedt aan de stemmen en rijkdommen van culturen en gemeenschappen. Een omvangrijke selectie van speelfilms, documentaires en korte films presenteert werk van Romani regisseurs, geacteerd door Romani spelers en, in meerderheid, Romani gesproken. Weinig vertoonde klassiekers uit Europa en zeldzame Amerikaanse speelfilms over de Roma zijn te zien naast premières van documentaires zoals SHUTKA van Aleksander Manic (Joegoslavië/Tsjechië) en KENEDI COMES HOME van Zelimir Zilnik (Joegoslavië). Tezamen presenteren zij de Romani cultuur en onderzoeken hoe die cultuur door de Roma zelf en door anderen wordt weergegeven.

De Britse kunstenaar en filmmaker Isaac Julien wordt de tweede 'Artist in Focus' van het IFFR (voor de editie van 2003 werd voor dit belangrijke initiatief de Franse kunstenares Dominique Gozalez-Foerster gekozen). Met Isaac Julien onderstreept het festival het belang om de voortgaande overlapping tussen film en beeldende kunst te onderzoeken en presenteren. Ook wil het festival hiermee de sterke band van samenwerking met andere kunstinstellingen in Rotterdam benadrukken. Julien begon zijn carrière als filmmaker en wijdt zich de laatste jaren grotendeels aan de creatie van installaties. Inmiddels wordt hij internationaal erkend als belangrijk kunstenaar in het bijzonder door zijn recente werken PARADISE OMEROS en BALTIMORE. Hierin mengt hij elementen van film en beeldende kunst, laat populaire en 'hoge' kunst contrasteren met aspecten uit de 'black culture'. Beide en andere werken zullen in Rotterdam te zien zijn in een 'Focus' die installaties omvat in zowel Museum Boijmans Van Beuningen als in TENT. en een programma met zijn films.

Tien onafhankelijke filmmakers maken in opdracht van het International Film Festival Rotterdam ieder een nieuwe, korte film van 1 minuut. De filmmakers zijn Yael Bartana (Nederland), Anouk de Clercq (België), Tony Cokes (VS), Werther Germondari (Italië), Christoph Girardet (Duitsland), Lewis Klahr (VS), Miguel Gomes (Portugal), Nicolas Provost (België), Brothers Quay (UK) en Bea de Visser (Nederland). 'Just a Minute' maakt deel uit van het project ZIEN KIJKEN FILMEN: een initiatief van de Provincie Zuid-Holland dat wordt georganiseerd door het IFFR en Kunstgebouw, Stichting Kunst en Cultuur Zuid-Holland en zeven Zuid-Hollandse filmtheaters. ZIEN KIJKEN FILMEN kent drie onderdelen: de 'Just a Minute'-opdracht, distributie van IFFR festivalfilms in Zuid-Hollandse filmtheaters en een educatief traject. Het project start december 2003 en zal duren tot en met IFFR 2005. Het IFFR verstrekte eerder opdrachten aan filmmakers: in het kader van Rotterdam, Culturele Hoofdstad 2001 werden tien 'videodagboeken', gefilmd in kustgebieden en haven(steden), vertoond in het IFFR 2001 programma 'On the Waterfront'.

(einde persbericht)

Noten aan de redactie:
ZATOICHI wordt in Nederland uitgebracht door Bright Angel Distribution, tel. 020-635.32.32

Informatie: IFFR Press Office, Bert-Jan Zoet / Esther Bruls Informatie IFFR 2004 persaccreditatie: IFFR Press Office, Anne Wijnen Tel. +31.10.890.90.90
Fax: +31.10.890.90.91
Email: press@filmfestivalrotterdam.com
Festivalwebsite http://www.filmfestivalrotterdam.com


- - - - - - - - - - - - - - - - - -
International Film Festival Rotterdam
Press Department
Press Officers: Bert-Jan Zoet and Esther Bruls
Press Accreditations/Press Desk: Anne Wijnen

P.O. Box 21696

3001 AR ROTTERDAM
The Netherlands

tel + 31 10 890 90 90
fax + 31 10 890 90 91
email press@filmfestivalrotterdam.com
http://www.filmfestivalrotterdam.com

IFFR 2004: Wed, Jan. 21 - Sun, Febr. 1, 2004


---
Message created at: Fri, 14 Nov 2003 13:05:37 +0100 Message sent by: press@filmfestivalrotterdam.com Message served by: Filmfestivalrotterdam.com, the Netherlands
---