Universiteit van Tilburg

Woensdag 21 januari, aula, 9.30 uur

Congres: Dàt moet je gelezen hebben!

Welke boeken zijn in het verleden schromelijk overschat en welke zijn aandacht en waardering tekort gekomen? Wie spreekt over de literaire canon heeft het meestal over boeken die door een grote groep mensen waardevol worden gevonden en de moeite waard zijn om aan de volgende generatie door te geven. In de loop der tijd is er al veel over de zin en onzin van een literaire canon gezegd en geschreven. Vooral de samenstelling van zon lijst met waardevolle boeken leidt keer op keer tot verhitte discussies.

Een vraag die in de debatten steeds weer terugkeert, is: over welke canon hebben we het? Is dat de canon van een samenleving of de canon van bepaalde groepen in die samenleving? En wat is de waarde van de verschillende canons? Zeker in de jeugdliteratuur bestaan meerdere lijsten van waardevolle boeken naast elkaar. Ook wordt de vraag gesteld wie eigenlijk bepaalt welke boeken daarin thuishoren. Binnen de volwassenenliteratuur wordt op dit punt een cruciale rol toebedeeld aan de literatuurkritiek. Hoe zit dat met de jeugdliteratuur? Is de invloed van de critici daar even groot? Welke rol speelt het onderwijs? Hoe gaat de bibliotheek met canonvorming om? En wat is de inbreng van de lezer? Tijdens deze conferentie wordt ook de E. du Perronprijs uitgereikt (13.00 uur).

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichter drs. Pieter Siebers (013 4662004, P.H.C.Siebers@uvt.nl).