Filmfestival Rotterdam


33rd International Film Festival Rotterdam 21 januari 1 februari 2004

PERSBERICHT 16 januari 2004

VPRO Tiger Awards Jury 2004
IFFR 2004 verwacht 2500 gasten waaronder 350 regisseurs

In Person interviews met o.a. Kitano, Breillat, Winterbottom, Ruiz

Rotterdam Berlinale Express: vijf CineMart projecten naar Berlijn

Rotterdam Film Parliament 2004

Simon Field wordt uitvoerend producent opdrachtfilms van Sellars Mozart Anniversary Project

Samenwerking IFFR en KPN: de 25e Zaal Online en KPN Publieksprijs

De VPRO Tiger Awards Jury van IFFR 2004 is samengesteld uit, in alfabetische volgorde, de schrijver Hafid Bouazza (o.a. The Feet of Abdullah, Othello, Paravion), Júlio Bressane (veteraan van de Braziliaanse cinema, wiens A Filme de Amor wordt vertoond tijdens het festival), Claire Denis (vooraanstaand Frans regisseur van recentelijk Beau Travail en Trouble Everyday), Chris Dercon (directeur van het Haus der Kunst in München en voormalig directeur van Museum Boijmans Van Beuningen), Jang Sun-Woo (gereputeerd vertegenwoordiger van de New Korean Cinema met, onder meer, Seoul Jesus; Lies en Resurrection of the Little Match Girl, vertoond tijdens IFFR 2004).

Onder de 2500 professionale gasten die het IFFR 2004 verwacht te verwelkomen, zijn rond de 350 regisseurs van geselecteerde films. Alle regisseurs van Competitiefilms en bijna alle regisseurs van films die mede dankzij een bijdrage van het Hubert Bals Fonds tot stand kwamen, zijn aanwezig in Rotterdam. Van over de hele wereld verwacht het festival onder meer de Franse regisseurs Bruno Dumont en Julie Bertucelli, de Indiase regisseur Kamal Haasan; Bahman Kiarostami, Jafar Panahi en Babak Payami uit Iran; de Thaise regisseur Pen-ek Ratanaruang en een omvangrijke Japanse delegatie van onder meer Takeshi Kitano, Fukasaku Kenta, Kawase Naomi en Kurosawa Kiyoshi. Eveneens uit Azië komen Chinese regisseurs Gan Xiaoer, Zhang Yuan, He Jianjun en Wang Xiaoshuai. Uit de Verenigde Staten zullen de volgende regisseurs de wereldpremières van hun films in het programma-onderdeel Homefront USA bijwonen: Esther Bell, Michael Jackson Chaney, John Landrum, Jenny Perlin, Deborah Stratman en Lauren Halsey Brown.

Voor de derde keer organiseert het IFFR de dagelijkse serie What (is) Cinema-interviews, debatten en talkshows, ditmaal van donderdag 22 tot en met vrijdag 31 januari. Binnen deze serie is een belangrijke plek ingeruimd voor de In Person-interviews, telkens vanaf 15.30 uur, met Takeshi Kitano, Catherine Breillat, Michael Winterbottom, Harmony Korine, Artist in Focus Isaac Julien en de Filmmakers in Focus Raúl Ruiz en Ken Jacobs. De What (is) Cinema?-debatten vinden plaats van 18.00 tot 19.00 uur en worden vanaf 22.30 uur gevolgd door de Late Show gepresenteerd door Wilfried de Jong.

Het International Film Festival Rotterdam en het Berlin International Film Festival zetten hun samenwerking in de vorm van de Rotterdam-Berlinale Express voort. Vijf CineMart 2004-projecten zullen worden gepresenteerd tijdens de Berlinale Co-Production Market die plaatsvindt van zondag 8 en maandag 9 februari 2004. De vijf voor de Rotterdam-Berlinale Express 2004 geselecteerde projecten zijn: 3 Needles, regisseur: Thom Fitzgerald, producent: Emotion Pictures, Canada Comme tout le monde, regisseu: Pierre-Paul Renders, producent: Entre Chien et Loup, België
The Good Heart, regisseur: Dagur Kari, producent Zik Zak Filmworks, IJsland
The Paraffin Child, regisseur: Simone Horrocks, producent: T.H.E. Films, Nieuw-Zeeland Sonetàula, regisseur: Salvatore Mereu, producent: Axelotil Film en Lucky Red, Italië

Onder de titel Digital: Dream or Nightmare? zal het Rotterdam Film Parliament dit jaar gewijd worden aan digitale distributie. Op zondag 25 januari zal de aanwezige internationale filmvakwereld debatteren over de voors en tegens van digitale distributie (variërend van satelliet, computers, beams tot en met dvd en internet). Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder meer de consequenties van digitale distributie voor de onafhankelijke film, het gevaar van piraterij en de wijze waarop in de toekomst films verkocht (wereldwijd of per territorium?) zullen worden. Gemodelleerd naar het Britse Lagerhuis zullen een aantal sprekers onder leiding van parlementsvoorzitter Nik Powell pleiten voor óf tegen de motie: This house believes that the digital dream of distribution is nightmare for independent cinema, waarna de motie vervolgens in stemming zal worden gebracht.

Na de 33e festivaleditie, zijn laatste als co-directeur, zal Simon Field bij het IFFR betrokken blijven als lid van de selectiecommissie van het Hubert Bals Fonds. Samen met producent Keith Griffiths zal hij uitvoerend producent worden van een serie films gemaakt in opdracht van Weense Mozartjaar 2006. Deze films met een vooruitstrevend karakter vormen, samen met muzikale en architectonische opdrachten, onderdeel van het ambitieuze New Crowned Hope-project onder artistieke leiding van theater- en operaregisseur Peter Sellars. Over dit laatste project zal in de loop van 2004 meer bekend worden gemaakt. Simon Field wordt verder directeur van de Britse producent Illuminations Films, geleid door Keith Griffiths en John Wyver. Illuminations Films heeft films geproduceerd van onder meer Jan Svankmajer, Stephen en Timothy Quay, Chris Petit en Patrick Keiller.

Het International Film Festival Rotterdam introduceert vanaf woensdag 21 januari 2004 in samenwerking met KPN de 25ste Zaal Online. Via de KPN Breedband Portal (www.kpn.com) zullen tijdens het 33ste International Filmfestival van Rotterdam verschillende films van voorgaande festivaledities op internet te bekijken zijn. In de loop van het jaar zal KPN in samenwerking met het IFFR het aanbod van films verder uitbreiden. Door deze unieke samenwerking hebben filmliefhebbers nu de kans om altijd te beschikken over hun favoriete genre films. Andere voordelen zijn dat de films nooit uitverkocht zijn en op elk moment van de dag te bekijken zijn. De films zullen in eerste instantie alleen beschikbaar zijn voor Nederlandse consumenten en Nederlands ondertiteld zijn. De kosten zijn Euro 2,99 per film. Voor dit bedrag kunnen consumenten 24 uur beschikken over de film.

De KPN Breedband Portal is een initiatief van KPN waar consumenten met een breedband verbinding (ADSL, kabel en Fibre) gebruik kunnen maken van verschillende breedband diensten. Zo kunnen er onder andere gamecompetities worden gespeeld, muziek clips worden bekeken en kan er videomail worden verstuurd.

Verder heeft KPN zich verbonden aan het IFFR als partner en de Publieksprijs geadopteerd. De KPN Publieksprijs zal worden uitgereikt op zaterdag 31 januari door Medy van der Laan, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

(einde persbericht)

Noten aan de redactie:

- Informatie: IFFR Press Office, Bert-Jan Zoet / Anne Wijnen
- Alle voorgaande persberichten: zie perspagina festivalwebsite
- Film stills alle IFFR 2004 films: vanaf 15 januari online, zie perspagina festivalwebsite

Tel. +31.10.890.90.90,
Fax: +31.10.890.90.91, Email: press@filmfestivalrotterdam.com

Contact

Bert-Jan Zoet
Bert-Jan Zoet
Press officer
phone: +31 10 890 90 90
fax:+31 10 890 90 91
e-mail: press@
filmfestivalrotterdam.com