Nederlandse politici voor de rechter

Kok, van Aartsen, de Grave en van Nieuwenhoven gedagvaardigd

21-01-2004, 20040119 -- Oud-premier Kok en de huidige Tweede-Kamerleden Van Aartsen, De Grave en Van Nieuwenhoven dienen op maandag 26 januari te verschijnen voor een ondervraging door de Haagse rechter-commissaris over de aanval op de televisiestudio in Belgrado en aanvallen met clusterbommen op het centrum van Nis.



Voor het eerst zijn westerse politici gedagvaard om te getuigen over de vraag in hoeverre tijdens de oorlog tegen Joegoslaviƫ in 1999 normen van het humanitair oorlogsrecht zijn geschonden.

Oud-premier Kok en de huidige Tweede-Kamerleden Van Aartsen, De Grave en Van Nieuwenhoven dienen op maandag 26 januari te verschijnen voor een ondervraging door de Haagse rechter-commissaris over de aanval op de televisiestudio in Belgrado en aanvallen met clusterbommen op het centrum van Nis.

Het getuigenverhoor is aangevraagd namens de (nabestaanden van) slachtoffers, ter voorbereiding op een mogelijke bodemprocedure. In het geval van oorlogsmisdrijven ligt het in de rede dat verantwoordelijke politici en militairen persoonlijk aansprakelijk worden gesteld volgens het recht dat in Neurenberg is geschreven.

Het getuigenverhoor is een belangrijke mijlpaal in de baanbrekende procedures die de afgelopen vijf jaar voor Nederlandse rechters zijn gevoerd.

Namens de Permanente Commissie inzake Westerse Oorlogsmisdrijven zullen Meindert Stelling (voorzitter van de Vereniging van Juristen voor de Vrede) en Hans Hupkes een toelichting geven en vragen beantwoorden tijdens een persconferentie op:

woensdag 21 januari 2004 om 11.00 uur aan de Sloterkade 20 te Amsterdam.

Vertegenwoordigers van de media zijn hiervoor bij deze uitgenodigd.

-------------------------------------------------------

De Permanente Commissie inzake Westerse Oorlogsmisdrijven, een samenwerkingsverband van onder meer de Vereniging van Anti-Fascistische Oud-Verzetsstrijders en de Vereniging van Juristen voor de Vrede.

Hans Hupkes Tel: (074) 243 28 87.
Email: hans.hupkes@planet.nl.
Info: www.natosued.org.