Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)
* 200206767/1
Beroep van de Coöperatie Mobilisation for the Environmenten de Wijkvereniging Ons Waterkwartier tegen de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend aan AVEBE voor het produceren van tarwezetmeelproducten en tarwegluten aan de Waalbandijk in Nijmegen.


* 200300269/1
Beroep tegen de beslissing van het college van burgemeester en wethouders om een milieuvergunning te verlenen voor een hout- en rubberhandel en een bouwmarkt aan de Lijnbaan in Oudewater. Op het noordelijk deel van het perceel wordt hout en rubber bewerkt en opgeslagen en op het buitenterrein van dit deel worden rubbermatten geslepen. De bouwmarkt ligt op het zuidelijk deel. Ten westen en ten zuiden van het bedrijf liggen woningen. Ten oosten en ten noorden worden nieuwe woonwijken ontwikkeld. De beslissing van het college heeft betrekking op een uitbreiding van het bedrijfsterrein in oostelijke richting, ten behoeve van expeditie en opslag en op het plaatsen van een geluidscherm. Deze veranderingen houden verband met het gebruik van een nieuw aan te leggen oostelijke randweg. De bezwaren tegen de beslissing van het college zien op de gevaren en de nadelige gevolgen voor de directe omgeving in geval van calamiteiten.


* 200301448/1
Beroepen tegen de gedeeltelijke goedkeuring van het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan Havengebied 2002 van de gemeente Wageningen. Het bestemmingsplan voorziet in de implementatie van de beleidslijn Ruimte voor de Rivier en in een bedrijfsuitbreiding van de Land- en Tuinbouwcoöperatie Rijnvallei/Silo Wageningen B.V. aan de Wageningse haven/Grebbedijk. Het plangebied bevindt zich aan de zuidwestzijde van het stedelijk gebied van Wageningen rond de havenkom en het havenkanaal en grenst aan de zuid- en zuidoostzijde aan de Wageningse uiterwaarden.


* 200301555/1
Hoger beroep in verband met de verlening van een tijdelijke bouwvergunning door het college van burgemeester en wethouders van Zandvoort voor het plaatsen van een strandpaviljoen op het strand in Zandvoort ter hoogte van Boulevard Paulus Loot. De rechtbank van Haarlem heeft de beslissing van het college van B&W vernietigd, omdat er geen sprake is van objectieve feiten en omstandigheden die de conclusie rechtvaardigen dat sprake is van een tijdelijke afwijking. Het college én de exploitant hebben tegen deze uitspraak hoger beroep aangetekend bij de Afdeling bestuursrechtspraak.


* 200302476/1
Beroep tegen de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan Buitengebied partiële herziening Witteweg 15 van de gemeente Made. Het plan is gericht op het wijzigen van de bestemming van het perceel van de voormalige agrarische bedrijfswoning Witteweg 15 in Made in de bestemming seksinrichting. De bezwaren tegen deze goedkeuring zijn onder meer - dat een prostitutiebedrijf niet past in een buitengebied en dat het parkeeroverlast veroorzaakt.


* 200302488/1
Beroep tegen de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Middelharnis van een verzoek om handhavend op te treden tegen de schietvereniging S.V. Flakkee in Sommelsdijk. De schietvereniging beschikt over een milieuvergunning, maar degene die het college verzoekt om op te treden, voert aan dat het geluid afkomstig van schieten en van de ventilatoren de gangbare geluidnormen in ernstige mate overtreden. Het college erkent dat dit het geval is, maar grijpt niet omdat de schietvereniging hiertegen maatregelen zal nemen.


* 200302506/1
Hoger beroep in verband met de weigering door het college van B&W om vergunning te verlenen voor het plaatsen van een strandpaviljoen ter hoogte van de Helleweg, bij de duinovergang t Klokje in Westerschouwen. Tot 1997 ging het college van de voormalige gemeente Westerschouwen ervan uit dat voor het plaatsen van strandpaviljoens geen bouwvergunning nodig was. In 1997 is het college gebleken dat voor het plaatsen van de paviljoens wel bouwvergunning nodig was en dat de bestemmingsplannen hieraan in de weg stonden. In afwachting van de herziening van deze plannen is besloten om de situering van de 14 bestaande paviljoens niet meer te wijzigen. De rechtbank van Middelburg heeft de weigering die nu in het geding is, in stand gelaten. Degene die het strandpaviljoen wil exploiteren bestrijdt de uitspraak van de rechtbank en is van mening dat de weigering door het college in strijd is met het gelijkheidsbeginsel.