Marinevliegkamp Valkenburg, 20 januari 2004

Geachte redactie,

Woensdag aanstaande brengt minister Kamp een werkbezoek aan het Marinevliegkamp Valkenburg. Tijdens dit werkbezoek spreekt hij het personeel toe, waarna het personeel de minister de voorlopige uitkomst van het onderzoeksrapport 'Nieuw Evenwicht' zal presenteren. Een onderzoek dat de afgelopen twee maanden plaatsvond door en voor het personeel van het Marinevliegkamp en waarin is onderzocht hoe de basis kan openblijven, met bezuinigingen, behoud van de Orions, expertise en zelfs een uitbreiding van bedrijfsmiddelen.

Het personeel zal na de presentatie de minister vragen de uitkomsten van het onderzoek verder te mogen uitwerken en tegelijk toepassen.

Bijgaand treft het persbericht onder embargo tot woensdag 12.00 uur aan, waarin staat hoe 555 miljoen van de 730 miljoen euro besparing uitgevoerd kan worden, nu met behoud van het Vliegkamp, de Orions en zonder verlies van slagkracht.

De Ondernemingsraad en daarmee ook het personeel van het Marinevliegkamp Valkenburg, hopen dat u in de gelegenheid bent het plan, of een gedeelte ervan, openbaar te maken, zodat men ziet dat er een volwaardig alternatief bestaat naast de voorgenomen bezuinigingsplannen van de minister zodra hij deze openbaar maakt.

Wilt u meer informatie, een toelichting op het persbericht, of de presentatie ontvangen, dan kunt u mij altijd bellen.

Met vriendelijke groet,

Jef Stassen, Voorzitter van de Ondernemingsraad. Telefoon 071-4052089 of 06-23020972


---- --
Embargo tot woensdag 21 januari 12.00 uur

Personeel Marinevliegkamp Valkenburg presenteert 'Nieuw Evenwicht'

Woensdag 21 januari 2003 om 10.30 uur presenteerde het personeel van het Marinevliegkamp Valkenburg tijdens het werkbezoek van minister H. Kamp het plan 'Nieuw Evenwicht'. Een plan waarin de militaire en civiele capaciteiten van het Marinevliegkamp zijn onderzocht en die over de planperiode van tien jaar maar liefst een besparing van 555 miljoen euro oplevert. Dit tegen de voorgenomen 730 miljoen euro die de minister wil bezuinigen.

Het Marinevliegkamp kreeg vorig jaar uitstel van executie. De Tweede Kamer eiste nieuw onderzoek naar internationale samenwerking en een militair-civiel gebruik van het vliegveld. Het personeel van het Marinevliegkamp deed in die periode een eigen onderzoek. Randvoorwaarden waren het bereiken van een nieuw evenwicht tussen lasten en slagkracht. Het personeel ontwikkelde een plan om de lasten sterk te verlagen mét continuering van de door de minister gewenste slagkracht. Het gepresenteerde plan bestaat uit drie onderdelen.

Lage kosten organisatie

De kosten worden teruggedrongen door te snoeien waar kan en de organisatie om te vormen tot een 'lage kosten' organisatie. Verkleinen van de overhead door 'shared information'. Meer bedrijfsgericht opereren.

Commercieel medegebruik

Het vliegkamp moet inkomsten gaan genereren. Dit kan door commercieel medegebruik toe te staan. Invoeren van marktconforme vliegveld gebruikstarieven. Toestaan van commerciële vluchten.
Medegebruik van het Marinevliegkamp als luchtvaartbedrijventerrein.

Internationale samenwerking

De vaste lasten van het vliegbedrijf kunnen gedeeld worden door internationale samenwerking. Multinationale exploitatie van de Orions door pooling. Oprichten van een Europees opleidings- en onderhoudscentrum. Integratie van verkenningscapaciteiten in de Forward Operating Location (FOL) op Curaçao.

Uitwerking van bovenstaande plannen resulteert in aanmerkelijk lagere lasten in de vorm van een besparing van 555 miljoen euro over de komende tien jaar.

Slagkracht

De NAVO beschikt over een grote hoeveelheid vliegtuigen als de Orion. De meeste van dit soort vliegtuigen zijn in de zestiger jaren aangeschaft. Het grootste deel van deze vliegtuigen is verouderd, niet meer voor de huidige NAVO taken berekend en hard aan vervanging toe. De Nederlandse Orions zijn een stuk jonger en pas in de tachtiger jaren aangeschaft. Verder zijn drie van deze vliegtuigen in 1998 gemodificeerd. Daardoor kunnen deze vliegtuigen, samen met een aantal Amerikaanse, als enige landoperaties uitvoeren en ondersteunen. In de periode tot 2006 worden alle tien Orions voor 250 miljoen euro gemoderniseerd. Nederland beschikt daarmee over de modernste vliegtuigen ter wereld van dit soort. De NAVO heeft een groot tekort aan dit soort vliegtuigen en voorziet dat dit tekort ook op de lange termijn blijft bestaan. Nederland heeft met de Orions goud in handen.

Nieuw Evenwicht mogelijk

Het personeel concludeert op basis van het onderzoek dat een nieuw evenwicht mogelijk is. Een evenwicht tussen een waardevolle militaire capaciteit, waaraan nu en op de lange termijn een groot tekort bestaat binnen NAVO, en sterk verminderde lasten. Het personeel van het Marinevliegkamp Valkenburg heeft de minister gevraagd de plannen verder te mogen uitwerken en uitvoeren zodat een uniek multi-inzetbaar middel voor Nederland en de Internationale Gemeenschap behouden blijft.

Noot voor de redactie,