Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Milieudefensie over afblazen plan tweede zeesluis IJmuiden: 'Gezond verstand overwint'

Amsterdam, 21 januari 2004 --- Milieudefensie is verheugd over het afblazen van het plan voor de aanleg van een tweede zeesluis bij IJmuiden. Regionale bestuurders hadden hierover vandaag overleg met de ministers Peijs en Dekker. De milieuorganisatie spreekt van een positieve stap naar behoud van de resterende open ruimte in het Noordzeekanaalgebied. Vera Dalm, directeur van Milieudefensie: 'Het gezond verstand overwint gelukkig.'

Een tweede zeesluis bij IJmuiden zou de doorvoer van goederen stimuleren en een nieuwe aanslag op de open ruimte in dit gebied betekenen. Het klassieke Hollandse cultuurlandschap rond de Wijkermeerpolder kan nu gespaard blijven van bebouwing.

Volgens veel wetenschappers verdient Nederland maar weinig aan de doorvoer van goederen. Het levert het weinig werkgelegenheid op, terwijl het ruimtebeslag groot is. Daarbij is het goederenverkeer een van de snelst groeiende milieuproblemen in ons land.

Mei 2003 schoot ook het Centraal Plan Bureau de economische wenselijkheid van het plan voor de tweede zeesluis, die maar liefst 800 miljoen euro zou kosten, voor de tweede keer aan flarden. De regio wil samen met de ministeries dit najaar met een nieuw voorstel komen. Milieudefensie hoopt dat de minister voet bij stuk houdt en de megalomane plannen van Amsterdam ook in de toekomst niet zal honoreren.

Voor meer informatie Milieudefensie Persvoorlichting, 020 5507 333


---