Ingezonden persbericht


Stichting Vrienden Marinevliegkamp Valkenburg
Peppelschans 24
2352 BE Leiderdorp

PERSBERICHT

Minister Kamp is te voorbarig

VALKENBURG - Het bestuur van de Stichting Vrienden Marinevliegkamp Valkenburg heeft met verbazing en afgrijzen kennis genomen van de stelligheid waarmee minister Kamp van Defensie vandaag liet weten dat vliegkamp Valkenburg dicht gaat.

Van een minister die bij herhaling heeft laten weten dat er wat hem betreft niets verandert aan de plannen om de P-3C Orions te verkopen en het vliegkamp te sluiten, konden we eigenlijk niets anders verwachten. Maar het is onjuist dat Kamp, nog voordat hij met de resultaten van drie onderzoeken naar de toekomstmogelijkheden van de Orions en het vliegkamp naar buiten is gekomen, alle hoop van het MARPAT-personeel wegneemt. Het vanmorgen door het personeel gepresenteerde reddingsplan "Nieuw Evenwicht" verdient een eerlijke kans en biedt naar onze mening voldoende aanknopingspunten om de voornemens met de Orions en Valkenburg te herzien. Met zijn opstelling zet de minister onze vermoedens dat zijn eigen onderzoeken slechts voor de show zijn uitgevoerd extra kracht bij. Wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat de uitkomst van die onderzoeken reeds bij aanvang vast stond en dat die uitkomst is dat de Orions dienen te worden verkocht en vliegkamp Valkenburg moet worden gesloten. Dat is niet objectief en dat is niet het soort onderzoeken waar de Tweede Kamer om heeft gevraagd. Minister Kamp stuurde vandaag ook de antwoorden op Kamervragen die door o.a. Hans van Baalen waren gesteld naar de Tweede Kamer. Op de vraag hoe hij de Letter of Intent over de verkoop van Orions aan Duitsland verklaart, antwoordde de minister opnieuw dat er slechts sprake is van een document waarin de belangstelling van Duitsland voor de Orions is vastgelegd. Niets is echter minder waar. Er wordt met Duitsland tot in detail onderhandeld over de verkoop van de Orions. Op Marinevliegkamp Valkenburg brengt een grote Duitse delegatie deze week het opleidingsprogramma voor Duits marinepersoneel in kaart. De Duitse minister van defensie Struck zei onlangs in een toelichting op zijn defensiebegroting zonder enig voorbehoud dat Duitsland Orions van Nederland zal kopen en dat de onderhandelingen daarover in volle gang zijn. De hele gang van zaken rond de Orions en het vliegkamp heeft erg veel weg van een discussie waarin de wil van de minister wet is. In de discussie doen tegenargumenten niet ter zake, hoe goed die ook zijn. Wij kijken met buitengewone belangstelling uit naar de resultaten van de onderzoeken van het Ministerie van Defensie. De SVMV brengt haar geschut in stelling en is ervan overtuigd gaten te kunnen schieten in deze onderzoeksresultaten.

Valkenburg, 21 januari 2004

Informatie voor de pers:
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Marco Borst, secretaris van de Stichting Vrienden Marinevliegkamp Valkenburg. Telefoon: 06 55 174602 of via e-mail op svmv@planet.nl. Algemene informatie is ook te vinden op onze website: http://svmv.netmenu.nl


---- --