Gemeente Amsterdam

Persconferentie Rob Oudkerk 21 januari

23 januari 2004 - Johanneke Helmers

Dames en Heren van de pers.

Prive en publiek

Ik ben een politicus, en ik ben gewend om als politicus beoordeeld te worden. Dat gaat van tijd tot tijd keihard, spijkerhard. Naar mij toe, en ik naar anderen. Dat zijn de regels van het spel, dat is democratie.

Wat mij de afgelopen dagen is gebeurd, heeft echter niets met mijn politiek functioneren te maken. Mijn persoonlijk leven ligt op straat.

Het verwijt dat ik krijg is dat ik er zelf over begonnen ben. Ik krijg van veel mensen te horen dat ik te openhartig ben geweest, dat ik mensen teveel vertrouwd heb. Ik denk dat ze gelijk hebben, maar ik weiger te geloven dat openheid en vertrouwen slechte kwaliteiten zijn voor een politicus. Integendeel: zo ben ik als mens, en dus ook als politicus. Daar zit geen licht tussen.

Media

Ik concludeer dat ik beoordeeld en afgerekend werd op een privé-gesprek. Want zoveel is mij duidelijk geworden: als ik het gesprek met Heleen van Royen niet had gehad, was er geen enkel probleem geweest, was er niets in de pers gekomen en had ik gewoon door kunnen werken als wethouder in Amsterdam. Maar: ik héb niet publiek gemaakt wat privé was. Ik ben er zelf niet over begonnen.

Het Parool is er over begonnen door een privé-gesprek publiek te maken. Tegen mijn zin, en zonder wederhoor.

De manier waarop dit privé-gesprek gevolgd werd door honderden publicaties, en de tweede golf media aandacht naar aanleiding van gelekte overheidsrapporten, hebben mij geschokt. Ik ben psychisch en lichamelijk kapot en de druk op mijn gezin is onmenselijk. Ik gun dat niemand. En daarom wil ik vandaag nadrukkelijk oproepen: ...

Als dit zo door gaat is het wachten op de volgende die gepakt wordt. We mogen in Nederland politici niet gaan afrekenen op hun privé-leven, op beeldvorming in plaats van op feiten, en hetzes gaan voeren die politici politiek én privé compleet kapot maken.

Theemsweg

Dan: de Theemsweg. Het beeld van de Theemsweg wordt aan mij opgedrongen. Wat ik daar over te zeggen heb, maakt niets meer uit, beeldvorming haal je niet weg. Maar naast beeldvorming horen, nee moeten feiten te staan. Ik ben inderdaad een paar keer bij de Theemsweg geweest, en ik heb dat niet meer gedaan sinds Job Cohen mij in november 2002 daar op aangesproken heeft. Ik heb de waarschuwing van Cohen niet genegeerd. Pas in augustus 2003 is de Theemsweg in opspraak in de gemeenteraad, en in november heeft het college van B&W besloten de tippelzone te sluiten.

U zult vragen of ik het verstandig vind als wethouder naar de Theemsweg gaan? Dat is niet relevant. Ik werd door de PvdA-fractie weggestuurd omdat ik gesignaleerd ben op een door de gemeenteraad opgerichte tippelzone.

De feiten en beeldvorming: wat zou ik nu allemaal eigenlijk hebben gedaan en wat wordt mij nagedragen? Mensen hebben het over een `reeks incidenten'


1. Ik heb twee jaar geleden het woord `Kutmarokkanen' gebruikt; Klopt. Was stom, excuses voor gemaakt, Amsterdammers weten wie ik daarmee bedoelde.


2. Ik heb niet gescholden tegen de politie over mijn achterlicht; daar is niets over te vinden in het politierapport, de burgemeester heeft dit bevestigd, maar het wordt mij als `feit' nagedragen.


3. Ik heb niet tegen Heleen van Royen gezegd dat ze over mijn privé-leven mocht publiceren; ik heb een privé-gesprek gevoerd en nu wordt mij verweten dat ik mijn privé-leven openbaar publiek gemaakt zou hebben en dus niet meer kan functioneren als wethouder; Klopt dus ook niet.


4. Ik heb nooit cocaïne gebruikt, maar ook dit wordt gepresenteerd als `feit'


5. Ik heb prostituees bezocht. Klopt. Nieuws? Ja en nee. Voor mijn politiek functioneren kan en mag het niets uitmaken. Het was binnen mijn partij bekend en heeft mijn wethouderschap niet in de weg gestaan. Ik ben - voor alle duidelijkheid - nooit chantabel geweest en ook nu niet.


6. En dan de finale: ik ben gesignaleerd op de Theemsweg. Daar ben ik inderdaad geweest. De Theemsweg was toen een door de gemeente Amsterdam in het leven geroepen en gefaciliteerde tippelzone.

Er is plaats voor excuses.

Die heb ik gemaakt. Wat privé is had privé moeten blijven.

Ik wilde door. Naïef? Dacht ik dat ik niet beschadigd was? Hou op. Ik ben beschadigd. Politiek: geloofwaardigheid, gezag, draagvlak.

Persoonlijk: verwoesting.

Toch wilde ik door. Betrokkenheid niet aangetast, zelfs mijn draagkracht hield `t. Werklust, mijn idealen, anderen helpen hun idealen te verwezenlijken gaven de kracht om door te gaan.

PVDA: zeg je vertrouwen op, dan ga ik. Zuiver. Politieke werkelijkheid. De opdrachtgever (PvdA-fractie) zegt tegen de opdrachtnemer (ik) we willen jou niet meer deze opdracht geven.

Pijn in mijn hart maar opgezweept door de ongekende massale steun van Amsterdammers ga ik weg.

Velen gaan essentieel werk voortzetten. Verdomd pijnlijk dat ik daar niet meer aan mee mag doen.

Nu: afstand nemen. Rust. De valse energie van mij afwerpen, de te grote dosis adrenaline die de ratrace van politiek en media opwekt, die deze baan opwekt, verslavend, de combi van uitdaging, alertheid, in het middelpunt staan en de zware tol die dat eist. Die in mij junkachtige en ook verkeerde krachten losmaakt. Dat alles ga ik dempen.

Ik ga tot op het bot analyseren wat mij eigen rol is geweest, bewust, onbewust, dat heeft geleid tot dit ongeluk. Ik ga niet oordelen over het gedrag van anderen.

En dan?

Ik ben met hart en ziel verbonden aan de publieke zaak. Het is mijn levensader. Diepgewortelde opvattingen over sociaal-democratie. Autonomie. relativering. Primair intuïtief, daarna volgt rationele verwoording. Als dokter, als politicus. Die lijn is nu even geknakt. Ik zal nadenken over hoe en waar en wanneer ik die lijn kan hervatten. Over wat te doen en wat te laten. Nu daarover beslissen: no way. 99 van de 100 beslissingen in de situatie waarin ik verkeer zijn fout.

En als ik dat weet - over een tijdje- zal ik mij met alles wat ik in me heb, blijven inzetten voor die publieke zaak.

Ik vond het een voorrecht wethouder te mogen zijn in mijn eigen Mokum en geïnspireerd te worden door zoveel mensen.

© Gemeente Amsterdam