Gemeente Best

22-12-2003
Symposium 'Works Best' op 22 januari

Symposium 'Works Best' over arbeid en globalisering

Op donderdag 22 januari 2004 vindt in het Heerbeeck College in Best het symposium 'Works Best' plaats. 'Works Best' gaat over de invloed van veranderende wetgeving en internationalisering op de werkgelegenheid en de arbeidsmarkt in de gemeente Best. Panelleden zijn afkomstig uit bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Works Best is met name gericht op lokale ondernemers, inwoners en instellingen.

Eerste onderwerp van discussie is de nieuwe wet Werk en Bijstand die per 1 januari 2004 van kracht is. De wet verplicht gemeenten actief werkplaatsen te creëren voor inwoners die een beroep moeten doen op de bijstand. De cruciale vraag daarbij is hoe ver een gemeente kan en mag gaan bij het opleggen van arbeid.
Tweede onderwerp is de uitbreiding van de Europese Unie per 1 mei 2004. Welk effect zal de toetreding van lage lonenlanden in Oost-Europa op termijn hebben op het bedrijfsleven in Best? Is er sprake van een bedreiging en wat zijn de effecten voor de Brabantse arbeidsmarkt?

Bezoekers van 'Works Best' kunnen een selectie maken uit vier workshops.

1. Beleidsvrijheid op de arbeidsmarkt
De wet Werk en Bijstand: gaat Best kiezen voor een harde of een zachte aanpak?
Onder de uitgenodigde panelleden behoort mevrouw Kwakkelaar, hoofd afdeling Sociale Zaken gemeente Best.

2. Allochtonen op de arbeidsmarkt
Wat kan er in Best gebeuren om arbeidsparticipatie en ondernemerschap van
allochtonen te bevorderen? In het panel heeft onder anderen een medewerker zitting van de organisatie Alltop.

3. Gemeente en bedrijfsleven in win-win situatie Wat wint het bedrijfsleven aan de wet Werk en Bijstand? Een last of een lust?
In het panel neemt onder anderen de heer G. Aalstein van Centrum Werk en Inkomen plaats.

4. Best en de groeiende Europese Unie
Hoe ziet de toekomst van de Bestse werkgelegenheid eruit? Een van de panelleden is de heer Bekema, arbeidsmarktdeskundige en werkzaam bij Banenplein.

Het symposium 'Works Best' begint om 19:30 uur en eindigt om 22:00 uur. Elke workshop duurt 60 minuten. De toegang is gratis.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden op de website http://worksbest.systemec.nl of bellen naar Rudy Verstappen, telefoon 06-14449755 (kantooruren).

'Works Best' wordt georganiseerd door derdejaars studenten Management Economie en Recht van Fontys Hogescholen Eindhoven in het kader van een semester over internationalisering en globalisering. De gemeente Best ondersteunt dit initiatief.